Iga amet ei pruugi kõigile ühtviisi sobida

Tööõnnetused ja kutsehaigused on kulukad mitte ainult üksikisikutele, vaid ka ettevõtetele ja ühiskonnale tervikuna. Enamasti räägime tööandja kohustustest – alates kutsevalikust ja lõpetades tervist säästva eluviisiga –, kuid sama oluline on igaühe enda panus, kirjutab ajakiri Personali Praktik.

Tööinspektsiooni andmetel toimus eelmise aasta üheksa kuu jooksul 2727 tööõnnetust, mis on 358 võrra rohkem kui aastal 2010.

Eriala valikul mõelge tervisele

Teadliku eriala- ja karjäärivalikuga saab hoida ära nii tööst põhjustatud tervisehäireid kui ka krooniliste haiguste süvenemist. Teatud elukutsete keerukus ja erinõuded, mida töö organismile esitab, on peamised põhjused, miks inimestele kõik erialad ei sobi. Ühe kutse mittesobivus ei tähenda tingimata, et sobivaid ameteid pole. Levinumad terviseprobleemid, mis eriala valiku võimalusi piiravad, on liikumis- ja nägemishäired ning südame-vereringe kroonilised haigused.

Esialgu süütuna näivad tervisehäired võivad pikemas pers pektiivis hakata tervist laastama. Samuti võiks elukutse valikul uurida oma lähisugulastel esine nud haiguste kohta. Paljudel haigustel on geneetiline eelsoodumus, mida võiks ameti valikul arvestada. Kui vanematel on probleeme suhkru haiguse või kõrge vererõhuga, siis pole mõistlik valida öötööd, mis soodustab haiguse kujunemist. Lapsena põetud liigesehaigused võivad uuesti välja lüüa, tehes tööd, mis nõuab pidevalt püstijalu olemist. Vererõhuhaigetele ei sobi jälle töötamine kõrge temperatuuri juures Erinevaid näiteid haiguste ja sobimatute ametikohtade kohta on väga palju – soovitame konsulteerida spetsialistidega. 

Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik.

 

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Toomas Põld

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine