Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 8. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötaja mõistab paremini ettevõtja raskusi

ASi Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trinki sõnul on viimased aastad õpetanud ebakindlates olukordades hakkamasaamist nii ettevõtetele kui töötajatele. Firmad on suured muudatused läbi teinud ja ka töötajad mõistavad varasemast paremini, et ettevõtja elu pole sugugi kerge, kirjutab ajakiri Juhtimine. 

“Mõistmine, kuidas ise ebakindlas olukorras käituda ja millised on ettevõtte eesmärgid sellest lähtuvalt, on parem kui mõni aasta tagasi. Vastastikuseid ootusi on lihtsam seletada. Pärast seda, kui tööpuudus peaaegu 20% juures ära käis, on foon muutunud. Saadakse aru, et töökoht on väärtus ja sellest tasub kinni hoida,” märkis Trink.

Ka ettevõttes tehtavaid otsuseid võetakse vastu rahulikult. Osatakse näha oma rolli organisatsioonis ning sellest lähtuvalt käituda. Motivatsiooni hoidmise võimalused sõltuvad Tringi hinnangul ettevõttest, selle tegutsemisvaldkonnast ning sellest, kui palju on kriis firmat mõjutanud. Samuti organisatsioonikultuurist.

Samas ei usu Trink, et keeruline olukord tööjõuturul lubaks tööandjatel kehtestada tööd kaotada kartvate töötajate jaoks ükskõik milliseid reegleid. “Küsimus pole reeglite kehtestamises, ajal kui töötajad ei julge midagi öelda, vaid paremas vastastikuses mõistmises,” sõnas ta.

Tööandja elu pole meelakkumine.

Paljud ettevõtted on suured muudatused läbi teinud ja ka töötajad mõistavad varasemast paremini, et ettevõtja elu pole sugugi kerge, jätkas Andres Trink.

Samas ei taju ta, et ebakindlust oleks praegu rohkem kui viimase paari aasta jooksul. “Ehkki eelmise aasta esimeses pooles läks olukord tunnetuslikult paremaks ja teises pooles eurokriisi tõttu jälle ebakindlamaks, siis igapäevategevustes ma suurt erinevust möödunud aastaga võrreldes ei näe,” sõnas Trink.

“Mis Merko ettevõtteid ja lõpetamata projektide portfelli puudutab, siis töid on ees piisavalt. Sel aastal pole oodata kasvu, aga ka ärakukkumisi mitte. Seega peaks tulema stabiilne aasta. Arvatavasti jäävad avaliku sektori tellimused veel paariks järgmiseks aastaks domineerima. Ehkki erasektori tellimusi on mitu aastat väga vähe olnud, võib ühel hetkel ­oodata üksikute tellimuste tekkimist, mitte aktiivset kasvu,” rääkis Trink.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700