10. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pildikesi kaunitari ja koletise kohtumisest teatrilaval

Ei juhtu just tihti, kui üks teater tunnistab ausalt ja otse, et mängitakse romantilist komöödiat, mitte ei tehta suurt ja tavainimesele arusaamatut kunsti. Tartu Uus Teater oma lavastusega “Rein Pakk otsib naist!” on hea erand.

Romantilised komöödiad on pärast väsitavat tööpäeva väga mõnusad: ei pea eriti kaasa mõtlema, saab naerda, lõpp on aimatav ja õnnelik. Eriti sümpaatne, kui nad on tehtud selliselt, et vaadates ei hakka piinlik.

Lugu kaunitarist ja koletisest. Kuigi Tartu Uus Teater reklaamib oma kodulehel etendust “Rein Pakk otsib naist!” romantilise komöödiana, ei ole sel tükil halbade Hollywoodi lembefilmidega õnneks ülemäära palju pistmist.

Jah, on armastuslugu kaunitari ja koletise vahel, on kired, lahkuminek, draama ja pisarad. Aga on ka mingi pealispinna all võbelev emotsioon, mis on ilmselt tuttav kõigile, kelle süda on kunagi murtud olnud. Miski, millega suudavad end samastada nii mehed kui ka naised.

Ma ei tea, kuivõrd teeb loo eriliseks see, et jutustaja on mees, mitte naine, või see, et loosse on põimitud detaile Rein Paku ja Helena Merzini reaalsest elust. Kindlalt tean ma, et selle tüki võlu peitus minu jaoks lavakujunduses.

Võluv lavakujundus. “Rein Pakk otsib naist!” polegi nagu päris teatritükk, vaid justkui fotodega raadioteater. Just fotod ja neile taustaks kõlav lugu teevad selle tüki eriliseks.

Ilmselt teatrite kehva majandusliku seisu tõttu olen viimastel aastatel sattunud nägema mitut tükki, kus ilmselgelt on lavakujunduse pealt kõvasti kokku hoitud. Muidugi on imetlusväärne, kui teater suudab vaatajale kustumatu mulje jätta ka siis, kui laval on ainult kaks tooli, aga pean tunnistama, et see on muutunud täiesti tüütuks ega tekita enam ammu positiivset üllatust. Just seetõttu mulle “Rein pakk otsib naist!” meeldiski.

Kuigi laval oli vaid kaks mikrofoni ja kaks näitlejat, jäi tänu fotodele mulje, et seal on midagi palju enamat ja väga erilist. Midagi palju rohkemat kui lihtsalt kaks tooli või laud.

No ja muidugi peaks tükk paksude keskealiste (äri)meeste tuju tõstma – see sisendab lootust, et hea õnne korral suudavad ka nemad Helena Merzini endale kaasaks saada!

“Rein Pakk otsib naist!”

10/10

Tartu Uus Teater

Autor-lavastaja: Urmas Vadi

Osades: Rein Pakk ja Helena Merzin

Autor: Urve Vilk, Liis Kängsepp ja Joosep Laik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700