Terve raamat mahub lavale

Lavastaja Urmas Lennuki sõnul on Harper Lee romaani “Tappa laulurästast” lavastamisel mahutatud lavale terve raamatu jagu tegevust ning tulemus on kihvt.

Lugu esitatakse küll kompaktsemalt kui raamatus, ent kogu tervik on sellegipoolest olemas. “Meie näidendist leiab raamatu üles küll. Mööndusi ja moondusi muidugi on. Näiteks Dilli roll on saanud meil hoopis oma lahenduse, aga see on põhjendatud. Kui oleme üldse mingeid muutusi teinud, siis ikka põhjusega,” rääkis Lennuk.

Lapsepõlvemaa mured ja rõõmud. Pea tervenisti on tähelepanu alt välja jäetud rassismiteema, kuna sellele keskendumine oleks lavastaja arvates tänapäeva Eesti publiku jaoks ülearusena mõjunud. Alles on jäänud aga helge lapsepõlvemaa kujutamine.
“Minu jaoks on see raamat alati olnud täiskasvanute variant “Bullerby lastest”. Teos viib lugeja tagasi süütusesse ja õnnelikku aega, kus olid küll mured, kuid järele mõeldes nii pisikesed – kõik need solvumised, pahameelest suremised ja surema hakkamised. Seda mängu on seal palju. Atmosfäär, mis raamatus on, oli meile tähtis ja selle oleme me minu arvates hästi saavutanud,” märkis Lennuk.
Läbiv teema ongi lapsepõlv. Lapsevanemad leiavad lavastusest kindlasti asju, mis neile oma lapsi meelde tuletavad. Neil, kel lapsi pole, saavad meenutada enda lapsepõlve. Lavastuses on kuhjaga soojust ja südamlikkust ning seda kõike saab vaadata, naeratus huulil.

Ühtne kollektiiv. Urmas Lennuk valmistas enne lavastamisprotsessi algust materjali ette rohkem kui aasta, et kõik detailid ikka hoolikalt läbi mõelda.
“Osatäitjate valik sai väga täpne. Eks mina kui tekstikirjutaja nende järgi selle kirjutasingi. Kevadel, kui pihta sain, mismoodi ma seda näha tahaksin, oli korraga kõik hästi lihtne ja selge. Tulnud on see, mis me tahtsime,” sõnas Lennuk.
Seljataga on edukas proovide periood, millega lavastaja on ülimalt rahul. “Meil on kõik väga isepärased näitlejad, aga see, kuidas nad grupina koos töötavad, on minu jaoks pärast Rolling Stonesi üks paremaid kooslusi, mida ma näinud olen. Olen väga õnnelik ja mul on natuke isegi kahju, et proovid läbi saavad. Igatahes on meie proovide õnnelikkus ka lavastusse sisse jäänud,” arvas Lennuk.

Harper Lee – “Tappa laulurästast”
Urmas Lennuki fragmentaarium
Kunstnik: Liisa Soolepp
Osades: Liina Olmaru, Hannes Kaljujärv, Andres Mähar, Liisa Pulk, Maria Soomets
Esietendus: 9. veebruaril 2012 Sadamateatris
Pilet: 10,50–15 eurot
www.vanemuine.ee

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine