21. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Odavlend pole alati odav

Odavlennufirmaga lendamine läheb tihtipeale maksma sama palju kui esmapilgul suuremat piletihinda küsiva prestiižse ettevõttega.

Enne lendama minemist tasuks lennufirmade pakkumisi omavahel võrrelda. Vahel võib varajase broneerimise teel saada korraliku lennufirma piletid soovitud sihtkohta soodsamalt ja vähema närvikuluga kui odavlennufirmade sooduslende ja nendevahelist transporti kombineerides. Teenuste eest lennu eel ja ajal tuleb eraldi maksta. Easyjet ja Ryanair on kaks odavlennufirmat, mille kaudu saab Tallinnast valitud Euroopa sihtkohtadesse lennata. Lisaks lennutavad madalate hindade eest Euroopas kliente näiteks Air Berlin, German Wings, Meridiana,

Flybe, Jet2 jt.

Kui esmapilgul võivad nende hinnad üsnagi head tunduda, siis ei maksa unustada, et vajalikke teenuseid saab lennu eel ja ajal lisatasu eest.

Easyjeti lennul võimalik 20 euro eest esimene olla. Näiteks lendu broneerides tuleb Easyjeti puhul arvestada, et piletite hinnad sisaldavaid vaid kohalikke ja lennujaamatasusid. Kõik ülejäänud teenused tuleb soovist ja vajadusest olenevalt juurde osta. Kindlasti pole pääsu näiteks administreerimistasust, mis on 11 eurot. Tasudes internetist ostetud pileti eest krediitkaardiga, lisandub lõppsummale veel 2,5% ostu kogumaksumusest, kuid mitte vähem kui 6 eurot tehingu kohta. Seda on võimalik vältida, tasudes piletite eest deebetkaardiga.

Käsipagasi eest lennufirma raha ei küsi, küll aga äraantava pagasi eest. Kuni 20 kg kohver maksab 36 eurot, kaks kohvrit 72 eurot jne. Piletit ostes on mõistlik kohe ka pagas registreerida ja selle eest maksta. Lennujaamas kilode ostmine on kallim.

Odavlennufirmaga Ryanair lennates tuleb arvestada samalaadsete lisakulutustega. Ryanair pakub personaalselt hapnikuballooni. Samas propageerib Ryanair säästliku teenuste kasutamist ning kutsub üles loobuma

lisateenustest nagu kiire pardaleminek (10 eurot), SMS-teavitus lennudetailidest (1,50 eurot), äraantava pagasiga reisimine ning ekstrakilod.

Samuti on soovitatav lennupilet soetada veebikeskkonnast, mis garanteerib soodsaima hinna ning sisaldab check-in’i.

Mõlemad lennufirmad pakuvad reisijatele võimalust soetada reisikindlustus vältimaks hilisemaid pretensioone. Ryanairi lennu puhul saab broneerida endale ka hapnikuballooni. Seda teenust on võimalik osta vaid broneerimiskeskuse

telefonile helistades ning seeläbi lisandub piletile 100 naela ehk umbes 120 eurot.

Mõistlik on arvestada lisakuludega transpordi peale. Oluline on meeles pidada ka seda, et odavlennufirmade lennukid maanduvad tavaliselt keskustest kaugel asuvates ja väikeste maksudega lennujaamades.

Planeerides reisi, kus odavlennufirma pakutud sihtkoht jääb ainult vahepeatuseks, tuleks hoolikalt jälgida, et lendude vahele jääks piisavalt aega, et vajadusel ühest lennujaamast teise jõuda. Samuti tuleb arvestada lisakuludega transpordi peale.

Lisatasu võib olla sadades eurodes

Easyjeti lisateenused edasi-tagasilennul

ÄRAANTAV PAGAS (KUNI 20 KG): 36 €

SPORDIVARUSTUS: 30 €/ühik

VIPI-PÄÄS PARDALE: 20,25 €

ADMINISTREERIMISTASU: 11 € broneeringu kohta

LAPSEGA reisijatel on õigus ilma lisatasuta kaasa võtta kaks lapsele vajalikku lisavarustuseset.

Lisavarustusele on seatud kaalupiirang 32 kg asja kohta.

Ryanairi lisateenused edasi-tagasilennul

ÄRA ANTAV PAGAS (15–20 KG): 30–50 €

SPORDIVARUSTUS, MUUSIKAINSTRUMENT: 100 €

VIPI-PÄÄS PARDALE: koos broneeritud kohaga 10 €

SMS-TEAVITUS LENNUPILETITE JA BRONEERINGU KOHTA: 1,50 €

MAKSUD: 2,25 €

LAPSEKÄRU: 20 €

Tasub teada

Kokkuhoid kõiges

ODAVLENNUFIRMADE põhimõte on hoida kokku kõiges, välja arvatud turvalisuses.

LENNUPILETIT pole võimalik tagastada, küll aga on võimalik lisatasu eest muuta kuupäeva ja reisija nime.

ENNE LENDU tasuks teha check-in interneti teel. Lennujaamas see maksab.

PARDAL EI PAKUTA tasuta süüa ega ajalehti. Need on saadaval lisatasu eest.

PARDALE VÕIB võtta tasuta 8–20 kg pagasit.

EI OLE eraldi äri- ja turistiklassi. Kõik kohad maksavad sama palju. Enamasti ei saa broneerides kindlat istekohta valida.

ODAVLENNUFIRMADE LENNUKID maanduvad tavaliselt keskustest kaugel asuvates ja väikeste maksudega lennujaamades. Planeerides reisi, kus odavlennufirma pakutud sihtkoht jääb ainult vahepeatuseks, tuleks hoolikalt jälgida, et lendude vahele jääks piisavalt aega, et vajadusel ühest lennujaamast

teise jõuda. Ühtlasi tuleb arvestada lisakuludega transpordi peale.

Autor: Urve Vilk, Hille Tressum

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700