23. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on tegelikult mahetoodang?

Pärnu kunstniku Sirami ehk Mari Kartau näitus “Mahetoodang loomemajanduses / Culture feat. Nature” on esimene osa linnagalerii tänavuaastasest teemasarjast “Roheline planeet”.

Kultuuri ja looduse vastandumine on süvenenud alates 18. sajandist, mis ülistas inimest kogu maailma keskmes. Nüüd on tugevamalt kui kunagi varem tulnud tagasi ideed loodussäästlikust eluviisist. Looduskaitsjad on aktiivsed ja ajakirjad pungil ökotoodete tutvustustest.

Kultuur vs. natuur. Sirami näitus üritab tähelepanu pöörata sellele, kui võõrandunud on mahetoodangu silt selle tegelikust tähendusest ja toodangu kvaliteedist, millele see viitama peaks. Sõna “öko” ei teeni mitte loodussäästlikkuse, vaid kõige tavalisemaid turunduseesmärke. Üleskutse “Tagasi loodusesse!” on muutunud seest õõnsaks.

Järjekordse karmi kriitika asemel on Siram otsustanud näidata kogu teemat läbi iroonilise huumoriprisma. Külastajat ootab galerii uksel silt “Teretulemast sohu!” ning ust avades tulebki esimene samm teha vettinud pinnasel. Tegu on soo imitatsiooniga, nagu see võiks olla kuskil loodusloomuuseumis, et linnalapsele talle tundmatut ökosüsteemi tutvustada.

Mahedad maalid. Paljutõotav algus muutub peagi ise mahetoodanguks, sest galerii seintel näeme hoolikalt maalitud maastikumaale. Siram on üritanud edasi anda domineerivat looduslikku maastikku, kus on märgata ka inimtegevuse jälgi. Need jäljed piirduvad enamasti mahajäänud kändude või mahavõetud metsatukkadega. Ilmselt ei ole kunstniku eesmärk olnud vaatajas äratada looduskaitsja tundeid, vaid keskkonnas toimuvat kõigest dokumenteerida.

Huvitavaim osa näitusest jääb galerii tagumisse ruumi, kus Siram presenteerib “Näitust loomadele”. Kunstniku sõnul oli selle põhjuseks tutvusringkonna imestus, miks ta neid maastikupilte maalib.

Midagi neljajalgsetele. “Näitusel loomadele” näeme fotosid ja ühte videot loomakostüümides inimestest metsa all pidutsemas. Pidu toimub eespool mainitud maastikumaalide keskel. Siin väljendub näituse pealkirjas sisalduv kultuuri ja looduse vastandus kõige selgemalt.

Pärislooduses olevad loomad on vaid karnevalikostüümid ja lõuendile maalitud maastik on vaid imitatsioon tõelisest asjast. Just see, mida meile iga päev kaubanduskettides mahetoodangu nimetuse all pakutakse. Vaataja või tarbija ülesandeks jääb terad sõkaldest eraldada ja reklaamsiltide alt leida üles see õige asi.

Siram – “Mahetoodang loomemajanduses / Culture feat. Nature”

Tallinna linnagalerii, Vabaduse väljak 6, Tallinn

Näitus on avatud 4. märtsini.

www.kunstihoone.ee

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700