28. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raido Raamat: reaalsusele tuleb näkku vaadata

Meediaagentuuri Media House juhataja Raido Raamatu sõnul tuleb karmile reaalsusele näkku vaadata, aga säilitada usk heasse lõpptulemusse ja pühenduda selle saavutamisele, kirjutab ajakiri Juhtimine.

"Minu 20aastane kogemus juhina ütleb, et karmile reaalsusele tuleb näkku vaadata ja asjadest rääkida nii, nagu need on, mitte situatsiooni ja olukorda ilustades," rääkis Raamat.

Raamat rääkis, et aastal 2002 ilmus tunnustatud juhtimisguru Jim Collinsi raamat “Heast suurepäraseks”. Selles kirjeldab Collins Stockdale’i paradoksi. Nii nimetatakse olukorda, kus eduka firma juhid aktsepteerivad stoilise rahuga tegelikkuse karme fakte, aga säilitavad samas usu heasse lõpptulemusse ja pühenduvad selle saavutamisele.

Nime sellele dualismile andis admiral Jim Stockdale, kes oli kõrgeima auastmega USA ohvitser Vietnami sõja ajal Hanoi Hiltonina tuntud sõjavangide laagris. Kaheksa-aastase vangistuse ajal piinati teda ebainimlikult rohkem kui 20 korda, tal ei olnud mingeid õigusi ja – mis kõige hullem – tal polnud õrna aimugi, kas ta sellest põrgust kunagi eluga pääseb. Vaatamata nendele karmidele asjaoludele võttis just tema enda õlule eesmärgi suurendada ellujäävate vangide arvu.

Kes vastu ei pidanud? Pessimistid andsid alla ning surid piinamistesse ja haigustesse esimeste kuude ja aastate jooksul. Kuid vastu ei pidanud ka optimistid. Nemad olid need, kes ütlesid: “Jõuludeks oleme kodus.” Kuid kui jõulud saabusid ja koju ei saadud, uskusid optimistid, et lihavõteteks pääsevad nad kindlasti välja. Tulid lihavõtted ja siis jõulud ja uuesti lihavõtted jne. Lõpuks surid ka optimistid masendusse.

"Eluga tulid sealt põrgust välja vaid realistid. Need olid inimesed, kes vaatasid karmile tõele näkku, kuid ei kaotanud siiski lootust, et kunagi läheb kõik jälle hästi. Mina olen juhina lähtunud just sellest põhimõttest," rääkis Raamat.

Autor: Urve Vilk, Ketlin Rauk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700