ÄP restoranitest: krevetid lihapallidega

Helsingi ja Tallinna vaheline laevasõit on rahulikuks lõunastamiseks just paraja pikkusega: kolm-neli käiku, tass kohvi ja ongi Tallinn. Laeva pitsabaar, hamburgerla ja kohvik olid üle-, ? la carte restoran aga alarahvastatud. Parim valik tundus olevat puhvet, õigemini küll Superstar Shuttle’i buffet-restoran.

Pool tundi pärast laeva väljumist oli järjekord ikka veel pikk. Vaatlesin siis ajaviiteks, mida inimesed pärast puhvetimaratoni läbimist lauda kannavad. Lõhe-räime-vorsti-singi-pasteedisuupiste kartuli- ja seenesalati ning grillkanaga, krevetid lihapallidega, sealiha heeringaga, šokolaadikreem juustuga, sibularõngad küpsistega, kreemikook jäätise ja moosiga – erakordselt üllatavaid kombinatsioone tuli ette.

Aga nagu ikka: kui juba makstud, tuleb kõik järele proovida. Kelle asi see on, mis millega kokku sobib ja mis mitte, kõhus läheb nagunii kõik segamini.
Jättes aga veidrused kõrvale, paistsid üleüldised lemmikud olevat graavilõhe saiaga, kartulisalat singiga, lihapallid friikartulitega ning jäätis moosiga – ehtne Eesti maitse.

Sassis sildindus. Kuklasse hingavat järjekorda ignoreerides püüdsin letilolevast kombineerida parimat. Restoran ise oli samuti teinud katseid toitude kokkusobitamiseks ja nii võis siltidelt lugeda, et chorizo peaks passima jalapenoga ja Prantsuse stiilis talupojapasteedi juurde võiks võtta magusat sõstratarretist.
Aga natuke pilla-palla olid need sildid, mõni seisis vales kohas, mõni liiga kaugel, et nime ja rooga kokku viia. Nii et vähemalt esimesel korral polnud ülesanne lihtne.
Kunagised laevapuhvetihitid kalamari ja pliinid on nüüdseks sealt õnneks taandunud, tõmbunud tagasi nooblimasse keskkonda. Lõhe ja krevetid olid aga alles.

Lõhe saigi minu lemmikuks, sest nii kergsoolatud kui ka suitsulõhe olid erakordselt hea kvaliteediga: värsked, pehmed, mahlakad, mõõdukalt soolased, ühesõnaga tõelised hõrgutised. Ka kõik teised merel maitstud mereloomad olid maitsvad, muu hulgas heeringas, räim ja juustuga üleküpsetatud valge kala, mille nime ma kusagilt ei leidnud.
Ainult lisanditega ei vedanud – lillkapsas oli leige ja kartulid külmad.

Kombineerimisel abiks toidusaared. Kunagised laevapuhvetite hiilgeajad on möödas, olen kuulnud kurtmist. Põhjus ei peitu selles, et laevakokad on alla käinud või toidud kehvemaks muutnud, vaid kontrast maapealse ja laevasöögi vahel pole enam nii mõõtmatult suur kui varem.
Sellele vaatamata võib söödud toidukoguseid hinnates väita, et ülesöömist esineb endiselt, vahest ainult natuke vähem kui varem. Aga toitude omavaheline sobivus, maitsete kooskõla, see jääb kuhugi mujale, see pole kõik-hinnas-restorani teema. Sobivus aga ei tulene buffet-restoranis ­ainult kokkade pingutusest, pigem sõltub see sööjate-kokkade ühistööst.

Seepärast tuleb kõrgelt hinnata Tallinki uut buffet-kontseptsiooni, mis sellest kevadest alates kruiisilaevadel sisse on seatud. Toidud pole välja pandud mitte enam järjestikku, vaid maitsete ja materjali poolest haakuvate saartena: salatid, mereannid, taimetoidud, magustoidu jne. Niisugune korraldus pakub tunduvalt mugavamaid kombineerimis- ja valikuvõimalusi kui ühesabaline järjekorratamine. 

Superstar Shuttle’i buffet
Aadress: Tallinnast põhja pool, Helsingist lõuna pool
Avatud: siis kui laev sõidab
19 punkti

toit-jook
7/10
teenindus
6/10

interjöör
6/10
põhiroogade hinnad:
22 euro eest saab kõike

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara