Taanis järgneb rasvamaksule suhkrumaks

Rasvamaksu jõustumisest on Taanis möödas üksnes loetud kuud, kuid juba plaanib riik maksustada ka suhkru, kirjutab Kaaluabi.ee.

2011. aasta oktoobris viidi Taanis sisse rasvamaks, mida on toiduainetööstuste poolt teravalt kritiseeritud, sest see suurendab väidetavalt tööpuudust ning inflatsiooni omamata seejuures soovitud tervisealast mõju.

Rasvamaksu seadust analüüsib hetkel Euroopa Liidu komisjon, püüdes välja selgitada, kas see ei ole vastuolus ELi kaupade vaba liikumise direktiiviga.

Kriitikast hoolimata on Taani valitsus astunud veel ühe sammu võitluses „ebatervislike toiduainetega“. Nimelt plaanitakse 2013. aastal kehtestada suhkrumaks, mis lisatakse ðokolaadile ning kommidele, kuid ka sellistele toiduainetele nagu marineeritud punapeedid ning kurgid. Seepärast on ka suhkrumaks saanud tugeva kriitikalaine osaliseks.

Taani ajaIehes Politiken esitletakse uuringut, mille viis läbi Landbrug och F¸devarer, s.o organisatsioon, mis tegeleb toiduainetööstuse ettevõtetega. Uuringust selgus, et ainult 1 protsent küsitletutest leidis, et toodete nagu marineeritud punapeedid ning kurgid suhkruga maksustamine on õige. 5 protsenti toetavad seda, et magustatud jogurt on kallim ning vaid 3 protsenti leiavad, et moosi, keediste jt sarnaste toodete täiendav maksustamine on õigustatud.

30-50 protsenti taanlastest leiavad aga, et limonaadide ning ðokolaadi hinnatõus on sobilik. Taani valitsus märgib, et liigne suhkru tarbimine on tervisele kahjulik, olenemata sellest, kas suhkrut tarbitakse maiustuste või marineeritud punapeedi kaudu.

Hinnanguliselt peaks suhkrumaks tooma Taani riigikassasse 157 miljonit eurot. Jõustunud rasvamaks peaks kõigi ootuste kohaselt riigikassat kasvatama 191 euro võrra.

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara