Kuidas käivitada soovitusmootor?

Ehkki enamik ettevõtteid usub, et see, kas kliendid neid soovitavad või mitte, pole nendi enda teha, näitavad uuringud, et inimesed tunnevad vastupandamatut vajadust oma sõpradele tooteid ja teenuseid soovitada – see on sügavale ajju kodeeritud tung. Nutikad ettevõtted oskavad selle tungi enda huvides tööle panna.

Äripäeva raamatuklubi välja antud raamatus “Soovitusmootor” jagab väikeettevõtluse guru ja turundustreener John Jantsch näpunäiteid, kuidas panna kliendid enda asemel ettevõtet turundama.
“Klantsreklaami ja viimistletud turunduskampaaniate aeg on möödas, ettevõtluse liikumapanevaks jõuks on saanud soovitamine. Rohkem kui näota suurfirma pealesurutavat usaldavad inimesed sõbralt, pereliikmelt, kolleegilt või isegi sarnase maitsega võhivõõralt saadud soovitust,” kirjutas Jantsch.

ASi Viking Window müügijuhi Ingrid Traksi sõnul on olemasoleva kliendi soovitused turunduses olulisel kohal. “See on üks turunduskanalitest,” sõnas ta. Et klient soovitaks ettevõtet ka teistele, on tema sõnul vajalik eelkõige hea teenindus, samuti toode.
“Soovitamine eeldab head teenindust, kogu müügiprotsessi meeldivus loeb. Muidugi peab toode kvaliteetne olema,” märkis Traks, kelle sõnul pööratakse ettevõttes kõigele sellele palju tähelepanu.
Soovitamise sagedust pole Traksi sõnul hinnatud, küll aga saab selle kohta infot klientide hulgas korraldatud rahulolu-uuringutest, kust koorub välja, kui paljud kliendid on ettevõttesse jõudnud tänu kellegi soovitusele.
Tagasisidet soovitamise kohta jõuab ettevõttesse ka sinna pöörduvate klientide suu läbi. “Sageli sellega telefonikõne algabki, et öeldakse, et keegi soovitas meie toodet,” nentis Ingrid Traks.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara