Kuidas käivitada soovitusmootor?

Ehkki enamik ettevõtteid usub, et see, kas kliendid neid soovitavad või mitte, pole nendi enda teha, näitavad uuringud, et inimesed tunnevad vastupandamatut vajadust oma sõpradele tooteid ja teenuseid soovitada – see on sügavale ajju kodeeritud tung. Nutikad ettevõtted oskavad selle tungi enda huvides tööle panna.

Äripäeva raamatuklubi välja antud raamatus “Soovitusmootor” jagab väikeettevõtluse guru ja turundustreener John Jantsch näpunäiteid, kuidas panna kliendid enda asemel ettevõtet turundama.
“Klantsreklaami ja viimistletud turunduskampaaniate aeg on möödas, ettevõtluse liikumapanevaks jõuks on saanud soovitamine. Rohkem kui näota suurfirma pealesurutavat usaldavad inimesed sõbralt, pereliikmelt, kolleegilt või isegi sarnase maitsega võhivõõralt saadud soovitust,” kirjutas Jantsch.

ASi Viking Window müügijuhi Ingrid Traksi sõnul on olemasoleva kliendi soovitused turunduses olulisel kohal. “See on üks turunduskanalitest,” sõnas ta. Et klient soovitaks ettevõtet ka teistele, on tema sõnul vajalik eelkõige hea teenindus, samuti toode.
“Soovitamine eeldab head teenindust, kogu müügiprotsessi meeldivus loeb. Muidugi peab toode kvaliteetne olema,” märkis Traks, kelle sõnul pööratakse ettevõttes kõigele sellele palju tähelepanu.
Soovitamise sagedust pole Traksi sõnul hinnatud, küll aga saab selle kohta infot klientide hulgas korraldatud rahulolu-uuringutest, kust koorub välja, kui paljud kliendid on ettevõttesse jõudnud tänu kellegi soovitusele.
Tagasisidet soovitamise kohta jõuab ettevõttesse ka sinna pöörduvate klientide suu läbi. “Sageli sellega telefonikõne algabki, et öeldakse, et keegi soovitas meie toodet,” nentis Ingrid Traks.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine