Maitseained aitavad vähendada rasvarikka toidu mõju

Kui planeerid rasvast praadi valmistada, siis ära unusta sinna lisamast ka karrit või kaneeli, sest maitseained on need, mis Penn State’i ülikooli teadlaste arvates aitavad vähendada rasva negatiivset mõju, vahendab Kaaluabi.ee. 

Uuring näitas, et maitseainete lisamisega toidule on võimalik vähendada triglütseriidide taseme ehk vere rasvainete hulga tõusu pärast rasvase toidu söömist. Võrreldes sama toidu valmistamist ilma maitseaineteta, vähendab kurkumi, karri ja kaneeli kasutamine rasvarikkast toidust saadavat negatiivset efekti umbes 30 protsendi võrra.

Rasvase toidu söömine tõstab triglütseriidide taset, kuid kui seda juhtub liiga sageli, siis suureneb südame-veresoonkonna haiguste risk. Lisades rasvarikkale toidule aga maitseaineid, väheneb triglütseriidide tase ca 30 protsenti.

Uuringus osalenud 30-65 aastased ameeriklased olid ülekaalulised, kuid muidu terved. Teadlased pakkusid osalejatele valmistoitu kahel päeval. Ühele grupile lisati toidu sisse maitseaineid, näiteks kanale karrit, itaalia leivale maitseaineid ning koogile kaneeli. Teine grupp sõi küll sama toitu, kuid sellele ei olnud maitseaineid lisatud.

Tulemustest oli näha, et maitseained tõstsid antioksüdantide aktiivsust veres 13 protsendi võrra ning vähendasid insuliini kogust ca 20 protsenti.

Maitseained ehk antioksüdandid on olulised, et vähendada oksüdatiivset stressi ning seeläbi krooniliste haiguste riski. Varasemad uuringud on näidanud, et oksüdatiivne stress aitab kaasa südamehaigustele, artriidile ning diabeedile. Maitsestatud söögikorra antioksüdantide tase oli sama suur kui 40 grammil tumedal šokolaadil või 148 ml punasel veinil.

Toidule lisatud maitseained olid rosmariin, oregaano, kaneel, kurkum, must pipar, nelk, küüslaugupulber ning paprika.

Osale arutelus

  • Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Värske ja erakordselt särav koht stiilseks firmapeoks – Olympic Casino Olümpia

Smokingus härrad, õhtukleitides daamid, bigbänd, kabaree, särisev pinge Black Jacki lauas ja erutav kõlin automaadisaalis – ei, see pole James Bondi uue filmi treiler, vaid firmaüritus Tallinna kõige põnevamas peokohas, Olympic Casino Olümpias.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine