Iiri perekonna lustakas lugu

Pühapäeval esietenduvas lavastuses “Lõikuspeo tantsud” mängivad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli näitlejad. Säravaid naisrolle võimaldav tükk on täis tantsu ja lustimisvõimalusi, mida noored näitlejad osavasti ära kasutavad.

Tegemist on iiri näitekirjaniku Brian Frieli armastatud näidendiga, mille toob lavale Priit Pedajas koos EMTA lavakunstikooli 25. lennu tudengitega. Pedaja sõnul on “Lõikuspeo tantsud” tõenäoliselt selle autori kõige mängitum teos.
Näidend räägib ühest vaikses väikekülas Ballybegis kolmekümnendatel elanud iiri perekonnast, mis koosnes naistest ja ühest vallaslapsest. Naiste hoole all isata üles kasvanud poja meenutustest lugu alguse saabki. Meenutuse vormis kangastuvad poisile ema ja nelja tädi mured-rõõmud.

Nostalgiline tagasivaade möödanikule. Konservatiivsed rollipiirid eeldavad naistegelaskujudelt vaoshoitud ja kammitsetud eluviisi. Sisemine temperament ja tantsulust pääsevad valla aga koduseinte vahel.
Märgiline sündmus toimub nende jaoks aastal 1936, kui peresse ilmub raadio. Muusika, mis seal kõlab, toob rõõmu ja vabadust ning argipäev saab võimaluse asenduda tormaka tantsupeoga.
“Kogu see lugu on üks tagasivaade endistele kaunitele aegadele sügisese lõikuspeo ajal. Ühtlasi on see ühe perekonna hääbumise lugu. Nagu Frielile iseloomulik on, leidub selles näidendis nii rõõmu kui ka nostalgiat ja annus teatavat nukrustki, et need ajad on möödunud,” rääkis lavastaja Priit Pedajas.
Olemuselt on “Lõikuspeo tantsud” üsna helge lavastus, kuna peres, millest jutustatakse, on hästi palju tantsu ja rõõmu, mida näeb ka laval. Et tegemist on iirlastega, siis tantsivad näitlejad lavastuses iiri tantse.

Lavale astub tugev kursus noori näitlejaid. “Lõikuspeo tantsud” on üles ehitatud naisrollidele ning see võimaldab publikul lavakunstikooli 25. lennu naisperega kenasti tuttavaks saada. Laval on Liis Lass, Maiken Schmidt või Piret Krumm, Katariina Kabel, Kristiina Hortensia Port ja Jane Kruus. Kaasa teeb ka kolm noormeest: Karl-Andreas Kalmet, Priit ­Pius ja Kaspar Velberg.
“Sellele seltskonnale sobib see näidend hästi. Näitlejatena on 25. lennus väga tugevaid tüdrukuid ja see tükk on neile tore väljakutse. “Lõikuspeo tantsude” mängimine oli tegelikult nende endi suur soov,” kiitis Priit Pedajas ning lisas, et tegemist on ühtlaselt võimeka kursusega, mida on näidanud ka nende varasemad lavastused Tallinna Linnateatris.

Brian Friel – “Lõikuspeo tantsud”
18. märtsil Eesti Draamateatri suures saalis
pilet: 10–16 eurot,
sooduspilet 8–12,80 eurot
www.draamateater.ee

 

 

Osale arutelus

  • Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara