Vitamiinina mõjuv romantikalaks

Vanemuise “Werther” püsib tõenäoliselt kaua laval, kui just mõne osatäitjaga miskit ei juhtu.

Lavastus on lihtsalt nii hästi välja kukkunud. See on väga ilus ja romantiline lugu, mida vahendavad publikule võimekad osatäitjad ilusas teostuses – nii mõjubki tükk värskendavalt nagu vitamiin.
Sisu pole “Wertheril” iseenesest palju, kui see lahti seletada, siis midagi väga erilist sõelale ei jää.
Kurvameelsusele kalduv noormees Werther on õnnetu, sest tema armastatu, kel on ka Wertheri vastu tunded, abiellub teise mehega. Noormees kannatab ja kannatab ning lõpuks, kui enam ei suuda, laseb ennast maha. Naine nutab. Ongi kõik.

Meeldejäävad rollid. Seda sisu jätkub aga tervelt kahe pika vaatuse jaoks nõnda, et see paneb vaataja kaasa elama ja tundma. Sisu lihtsust tasakaalustavad keerukas muusika ning imelised rollisooritused, mis muusikal täies ilus välja lasevad paista.
Imetlesin esietendusel säranud peaosatäitjate Katarina Giotase (Charlotte) ja Ivan Magri (Werther) osasse sisse elamise oskust, mis pani kohati unustama, et tegemist on kõigest lavastusega. Minu jaoks olid laval vaid Werther ja Charlotte ning ehtne hingepiin, mida nad tundsid.
Arvestades ooperi vormi, mille väljendusvahendid on ­aariad ja duetid ning mis inimese loomulike käitumismaneeride matkimisega just üle ei pinguta, on säärane tulemus muljet avaldav.
Isegi suremisstseen, milles Werther vaatamata läbilastud südamele põhjalikult ja kaunilt oma tundeid kinnitas, mõjus usutavalt. Ning pikk surmaeelne suudlusstseen oli üks hingekriipivamaid momente kogu loo arengus.

Keerukas muusika. Tundelisus, mille Goethe kunagi oma noore Wertheri loo sisse pani, sai Vanemuises etendunud ­ooperis küll kõige veetlevamal kombel edasi antud. Näitlejad põlesid laval heleda sisemise leegiga ning sellest said tänu mõlema peaosatäitja heale häälematerjalile osa ka pealtvaatajad.
Ühtlasi kiidan kõrvalosatäitjaid Alla Popovat, Taavi Tampuud, Rasmus Kulli, Simo Breedet ja teisi. Pühendunud sisseelamist on alati hea vaadata, eriti kui esinejad muusikalise materjali keerukusele vaatamata sellega puhtalt hakkama saavad.
“Wertheri” vaatamise järel oli meeleolu ülev. Ilus muusika ja loo romantiline kontekst tegid oma töö – mõtlemisainet ja elevust jagus.

“Werther”

9/10
Esietendus 12. märtsil Vanemuise väikeses majas

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara