26. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas korraldada kokteilivastuvõttu?

Sõna “kokteil” pärineb Ameerikast. Niinimetatud kuiva seaduse ajal hakkasid ameeriklased kodus ja metsas puskarit ajama, mis olevat olnud üpris võika väljanägemisega ning lõhngi polevat olnud just meeldiv.

Pealegi ilmus selle peale politsei, konfiskeeris omaleiutatud vahendid ning tegi trahvi või viis seaduse rikkumise eest vangi. Appi tulid apteekrid, kes mõtlesid välja mitmesuguseid vedelikke, millega sai kodust toodet uuta maitsvamaks ja nägusamaks. Sündis kokteil.

Pärast Teist maailmasõda, mis lõi paljudes riikides segamini endise seisusliku hierarhia, hakati kokteilivastuvõtte pidama kõige kohasemateks, sest need toimuvad püstijalu, osalejatel on võimalik vabalt liikuda, tegevus ei ole rangelt reglementeeritud. Kohtutakse inimestega, keda küll näo järgi teatakse-tuntakse, kuid päris tuttavad ei olda. Nüüd on võimalus lasta end esitleda või ka ise end tutvustada. Hõlbus on leida uusi, huvitavaid, vajalikke ja kasulikke tutvusi. See on normaalne seltskondlik suhtlemine, mida kasutavad kõik kultuurid. Vastuvõtu õnnestumiseks tuleb teha korralik eeltöö ja koostada kava.

Kokteilivastuvõtu klassikaline korraldus

- Kokteilivastuvõtt algab külaliste tervitamisega. Võõrustajad, peoperemees ja -perenaine seisavad kõrvuti, ülipiduliku sündmuse puhul koos nendega ka aukülalised. Saabuvad külalised tervitavad kõiki nimetatuid kättpidi, ütlevad lihtsalt tervituse või esitlevad ennast.

- Esimesena tervitab see mees või naine, kelle nimele on kutse. Näiteks on kutse saadetud härra Kasele abikaasaga. Härra Kask ütleb tervitussõnad, temale järgnev abikaasa esitleb end.

- Tervitamise ajal ei peeta pikki monolooge ega hakata uudiseid vahetama, sest selline käitumine paneb järgmised tervitajad ootama. Soovitatav ei ole saabuvatele külalistele sisenemisel kohe kokteiliklaasi pakkuda. Muide, kui külalised on kutsutud kokteilivastuvõtule, siis peab pakkuma ka kokteili, mitte vahuveini. Kui võõrustajatega tervitamine on tõesti ette nähtud klaase kokku lüües, peab kelner või ettekandja vähemalt nii kaua ootama, kuni külalised on end üleriietest vabastanud ja pilgu peeglisse heitnud.

Iga külalise kohta arvestatakse kaks klaasi kokteili, lisaks alkoholivabad joogid. Sobivad ka alkoholivabad kokteilid.

Loe lähemalt Äripäeva „Juhiabi käsiraamatust“.

Autor: Urve Vilk, Maaja Kallast, Erna Gross

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700