Autor: Rivo Sarapik • 27. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajad: tööstressi lisandub üha enam

Enamik Euroopa töötajaist leiab, et järgmise viie aasta jooksul kasvab tööstressi all kannatajate arv ning enam kui pooltel suureneb stress oluliselt.

Tööstress valmistab muret enamikule Euroopa töötajatest – selline on teise üleeuroopalise tööohutuse ja töötervishoiu arvamusküsitluse tulemus.

Eesti EU-OSHA koordinatsioonikeskuse juhi ning Tööinspektsiooni arenduse peaspetsialisti Kristel Plangi sõnul küsitleti antud uuringu raames Eestis 970 inimest, kelle vanus oli vähemalt 18 eluaastat. Küsitletutest seitse kümnest (71%) arvas, et järgmise viie aasta jooksul kannatab üha enam inimesi tööstressi all ning 39% nendest pakkus, et see suureneb olulisel määral.

„Võrreldes Euroopa keskmisega on see protsent natukene madalam. Positiivne on aga tõdeda, et 79% eestlastest tunneb, et nad on hästi informeeritud töötervishoiust ja tööohutusest töökohal, mis on ligilähedane Euroopa keskmisega. Üheksa inimest kümnest nõustub, et tööohutuse ja töötervishoiu heade tavade järgimine annab eelise, et olla majanduslikult konkurentsivõimeline. Majanduslik konkurentsivõime on aga tihedalt seotud inimeste töövõimega, 92% eestlastest usub (nendest 69% peab seda väga oluliseks), et tööohutuse ja töötervishoiu järgimine aitab säilitada töövõimet kuni pensionieani,“ rääkis Plangi.

„Finantskriis ja tööelus toimuvad muutused panevad töötajad üha suurema surve alla, mistõttu ei ole üllatav, et inimesed mõtlevad tööstressile palju,” ütleb EU-OSHA direktor dr Christa Sedlatschek. „Vanusest, soost ja ettevõtte suurusest olenemata leiab enamik inimesi, et tööstress suureneb. Sellegipoolest esineb riikides, kus oodatakse tööstressi olulist kasvu, huvitavaid erinevusi. Nii näiteks muretsevad selle pärast kõige vähem norrakad (16%) ja kõige rohkem kreeklased (83%). Psühhosotsiaalsete riskide leevendamine on EU-OSHA töös Euroopa töötajate elu parandamiseks väga tähtsal kohal.”

Uuringu tegi Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Agentuuri (EU-OSHA) tellimusel Ipsos MORI, kes küsitles 36 Euroopa riigis rohkem kui 35 000 inimest teemadel nagu näiteks tööstress, tööohutuse ja töötervishoiu tähtsus majanduslikus konkurentsivõimes ning tööelu pikendamine.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700