ÄP restoranitest: tee, hea maitse ja meelerahu oaas Cha Dao

Cha Dao leidsime täiesti juhuslikult. Parajalt näljastena mereäärselt jalutuskäigult linna poole keerates tundus, et ühe maja teise korruse akende taga justkui süüakse. Tagasihoidlik silt kinnitas, et tõepoolest on tegemist söögikohaga – Cha Dao, Hiina teemaja ja restoran.

Paistis, justkui oleks tegemist asjasse pühendatutele mõeldud kohaga, mis reklaamist ei hooli. Sest just nii, kohast midagi teadmata, sattusime Tallinna tõenäoselt parimasse Hiina söögikohta.
Ei mingeid draakoneid ega paberlaternaid, kunstlilli või korduvalt kasutatud õli lõhna. Patt on neid Cha Daost kirjutades isegi meenutada ja mainida. Olime sattunud hea maitse ja leebe rahu maailma.

Rahu oaas heade maitsetega. Hinnalised looduslikud materjalid, neutraalsed värvid, mahe valgus, vaikne muusika, lahke vastuvõtt, parajat distantsi hoidvad lauad ja ettekandja – parema maailma loomine on kulukas lõbu, aga Cha Dao tegijal on jätkunud nii vaimu kui ka mateeriat.
Menüüd lahti lüües tundsin mõningast ebalust, kas tööandja kehtestatud rahaline limiit paneb Cha Dao lihtsale luksusele vastu. Asjatult, menüü on mitmekesine ja paindlik ning algab neljaeuroste eelroogadega. Pearoad pakuvad rahakulutuseks suuremaid võimalusi, aga jääb ruumi ka ekstreemsustest hoiduda.
Nii mõnegi söögikoha kohta olen pidanud nentima, et hinnatase ei ole kooskõlas koha miljöö ja sisekujundusega – nii ka sel korral.  Ainult et Cha Dao hinnad tunduvad olevat pigem väiksemad, kui sisekujunduse ja meeleolu järgi võiks arvata. Menüü on rikkalik ja kõike muud kui tüüpilises hiinakas.

Kevadiselt värske menüü. Alustasime aurutatud seahakkliha-krabipelmeenidest ja jätkasime aurutatud krevetikevadrullidega. Õrnad riisitainarullid väärisid sedapuhku oma eestikeelset nime ning olid oma värskuses ja kerguses tõepoolest kevadised.
Edasi tulid salatilehte pakitud kanalihatükikesed, oad ja nuudlid, aurutatud baklaþaan koos särtsaka kastmega ning rohelise sibula pannkook. Kõik värske, maitsev, leidlik, eriliselt kaunis ja veel kord värske.
Värskus on söögikoha suurim luksus, eilse salatiga ei tee korralikku käsitööd, kunstist rääkimata. Tühjast kõhust mõjutatult võib kulinaariat omaette kunstiharuks pidada ju küll: paar nõtket rohelist riba, kerge käega kujundatud porgandiõis, pisut turritavat maitserohelist, punav marjatäpp kollast kastet – kunst mis kunst, pealegi hea maitsega.
Siiski oli oma tõrvatilk selleski meepotis – kesine keeleoskus nii kõnes kui ka kirjas. Aga kirjasõna ehk menüü olla parandamisel ja loodetavasti harjutavad ettekandjad-tütarlapsed ka oma eesti keele sujuvamaks.

Teemeister juhatab aroomide ja tõmmiste maailma. Olin disainist ja menüüst nii üllatatud, et teemaja tõelise sisuni jõudsin alles kõige lõpuks. Loomulikult pakutakse teemajas teed, aga mitte niisama, et ettekandja toob tassid ja kannu lauale, vaid selleks on teemeister, kes tuleb, räägib ja aitab valida. Kui soov, saab korraldada ka teetseremoonia.
Kasutasime juhust ja palusime tutvustada viimasel ajal moejoogiks saanud Pu-erhi hinge- ja maitseelu. Nuusutasime koos teemeistriga erinevas vanuses teekooke, valisime välja vanima, kõige maa- ehk sõnnikulõhnalisema, kuulasime selle isemoodi joogiga seotud lugusid ning jälgisime maitse ja aroomi muutumist tõmmistes.
Tee ergutab vaimu ja teritab mõistust, kihutab minema roidumuse ja väsimuse, äratab mõtteid ega lase jääda tukkuma, ütlevad hiinlased.
Cha Daole pikka iga soovides pean silmas omakasu: häid mõtteid ja meelerahu pole kunagi ülearu.

Cha Dao – Hiina teemaja ja restoran
Aadress: Suur Patarei 2, Tallinn
Telefon: 642 0003
Avatud: E–P 12–24
27 punkti
toit-jook
10/10
teenindus
8/10
interjöör
9/10
põhiroogade hinnad:
7–23 eurot

 

 

 

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara