Dialoog röövitu ja röövija vahel

VAT Teatri uus lavastus “Liblikapüüdja” pakub pinevust ja painajaid, mis on esitatud heale näitemängule kohaselt haaravas ja esteetiliselt nauditavas vormis.

Lavastus põhineb John Fowlesi menuromaanil “Liblikapüüdja”, mida on eesti keeles välja antud mitu korda. Žanri poolest on tegu psühholoogilise thriller’iga ning sama võib öelda VAT Teatris etenduva tüki kohta.

Psühholoogiline põnevik. Vast valminud lavastus annab edasi romaani põhiolemuse, jättes kõrvale väheolulised dialoogid ja mõttekäigud ning kontsentreerudes olulisele. Kuna tegemist on dramatiseeringuga, on selguse huvides alusmaterjali lühendatud ja ümber töötatud.
Lavastaja Peeter Raudsepa sõnul küpses etenduse tekst lavastusprotsessi loomuliku arengu käigus, mistõttu sisaldab see täpseid lõike romaanis olevaist dialoogidest, aga ka näitlejate poolt kokkuvõtlikult ümber jutustatud osasid. “Me ei vääna seda lugu, meie kasutuses on lihtsalt teised vahendid, et selle loo olemust avada. See on samasugune psühholoogiline thriller nagu raamatki,” väitis lavastaja.

Laval on kaks tegelast: kaunis kunstitudengist neiu Miranda Grey (Marilyn Jurman) ning veider ja üksildane Frederick Clegg (Margo Teder), kes hoiab Mirandat oma maamaja keldris vangis, suhtudes tüdrukusse kui oma liblikakollektsiooni kõige ilusamasse eksemplari.
Kahe inimese siseelu avamise ning armastusest kuni vihkamiseni küündivate vastastikuste tunnete näitamise kaudu jõuab lugu viimaks traagilise lõpplahenduseni.

Sünergia näitlejate vahel. Raudsepa sõnul on “Liblikapüüdjaga” tegelemine tema jaoks olnud topeltvedamine.

Esiteks on tegemist sügava ja süngevõitu materjaliga, mille lahendamine efektse lavastusena on talle parasjagu pinget pakkunud. Teisalt on ta saanud töötada näitlejatega, kes on olnud selle tüki õnnestumise jaoks hea kooslus.
“Mõningate asjadega on elus nii, et nad tulevad ja tulevad ja lõpuks jõuavad kohale. Selle lavastuse juures on need kaks asja korraga juhtunud,” nentis lavastaja.
1963. aastal ilmunud “Liblikapüüdja” on Inglise kirjaniku John Fowlesi esikromaan. Samast materjalist on vändatud ka film. Fowlesilt on eesti keeles ilmunud veel lühiproosakogumik “Eebenipuust torn” ning romaanid “Maag” ja “Prantsuse leitnandi tüdruk”.

John Fowles – “Liblikapüüdja”
Lavastaja: Peeter Raudsepp
Esietendus: 31. märtsil rahvusraamatukogu teatrisaalis
Pilet: märtsis 9/13 eurot,
aprillis 11/15 eurot
alla 16aastastele mittesoovitatav
www.vatteater.ee

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara