30. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maise kangelase suurteod Marsil

“John Carter” on ulmeline seikluslugu, milles samanimeline sõjaveteran satub müstilistel asjaoludel Marsile. Film baseerub Tarzani tegelaskuju looja Edgar Rice Burroughsi­ “Barsoomi” järjejuttudel.

John Carter (Taylor Kitsch) on USA kodusõja veteran, kes otsustab pärast sõda rikastuda 19. sajandi härrade moetegevuse kullaotsinguga. Otsides müstilist koobast, milles leidub suurtes kogustes kulda, sattub ta vastu tahtmist planeedile Barsoom, mida maakeeli kutsutakse Marsiks.

Barsoomil olles tõmmatakse Carter tolle kodusõdadesse ning selgub, et ta on oluline võtmefiguur heade võitmisel halbade üle. Carterist saab aare, mille võimuses on päästa Barsoomi elanikud.  Puudu ei jää ka kangelaslugudele asjakohasest romantikast, kui Carter kohtub Barsoomi  printsessi Dejah Thorisega (Lynn Collins).

Film on inspireeritud antiik­aja ja põhjala müütidest. Barsoomi on kujutatud kui antiikset Kreekat, mille linnriigid on pideval sõjajalal.  Linnades valitseb spartalaste ja roomlaste sõjakas ning tugevust ülistav elumoto. Valitsejate meelelahutuse hulka kuuluvad gladiaatorite võitlusi meenutavad üritused, mida peetakse tüüpilises amfiteatris.

Keset Barsoomi kasvab ilmapuusarnane kivikamakas, mille ümber laiub Issi-nimeline jõgi. Iss on nagu Styx või Toonela, mida mööda pääseb surnute riiki.

Puhaste koopiate loetelu võiks jätkata. Kui arvestada, et jutt pärineb 20. sajandi alguse romaanist, on see tollase lugeja huve arvestav ja uudne.

Aastal 2012 mõjub süžee aga leierdatult ja ootuspäraselt. Meil on olemas Indiana Jones, Jake Sully jt kangelased ning  suurtes kogustes antiigimaigulisi filme, milles head võitlevad fantaasiailmas rõhutute nimel, teevad kurjale tuule alla ning  saavad vaevatasuks premeeritud kõrgest soost neiu soosinguga.

Samuti leidub arvukalt filme, milles müstilisuse lisamiseks kasutatakse ladinakeelseid lauseid ja dešifreeritakse pühasid tekste, mis kangesti meenutavad egiptuse hieroglüüfe. Olgugi et Barsoomi ebamaine monstrum, kes käitub kui koer, oli “Barsoomi” raamatuis nagu Käsna-Kalle haukuv tigu või Bugs Bunny koer,  ei vähenda see selle detaili ülekasutatuse maiku.

Filmi  peamine puudujääk on originaalsus. Läbinähtavad ja palju kasutatud laenud, liigselt kodustatud Marss ning filmi peamõte ja karakterid on nõrgad. Sellest järeldub, et filmiga on hiljaks jäädud, sest teose algupärane müstika 21. sajandil ei toimi. Plussina saab esile tuua vaid visuaalse külje.

“John Carter”

5/10

Režissöör: Andrew Stanton

Osades: Taylor Kitsch, Lily Collins, James Purefoy, Mark Strong, Willem Dafoe jt

Filmi pikkus: 2 h 12 min

kinodes alates 9. märtsist 

Autor: Urve Vilk, Lola Annabel Kass

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700