30. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trenn tuleb karjäärile kasuks

Hiljuti Iisraelis korraldatud uurimus näitas, et trenn mõjub ühtviisi hästi nii vaimsele tervisele kui ka karjäärile tervikuna, kirjutab Kaaluabi.ee.

Teadlased leidsid, et töötajatel, kes olid mingil moel kehaliselt aktiivsed, esines ametikohal vähem depressiooni ja läbipõlemist. Parimad näitajad olid töötajatel, kes treenisid neli korda nädalas – nende hulgas esines eelnimetatud vaimse tervise probleeme poole vähem kui teistel.

Teadlased Sharon Toker Iisraeli Tel Avivi ülikoolist ja Michal Biron Haifa ülikoolist vaatlesid 1632 Iisraeli era- ja avaliku sektori töötajat. Töötajad täitsid üheksa-aastase perioodi vältel küsimustikke ning läbisid rutiinseid tervisekontrolle.

Töötajad jagunesid nelja gruppi: ühed, kes ei treeninud üldse; teised, kes treenisid nädalas 75 kuni 100 minutit; kolmandad, kes treenisid nädalas 150-240 minutit; viimane grupp, kuhu kuulusid need töötajad, kes treenisid nädalas rohkem kui 240 minutit.

Parimaid tulemusi täheldati nende töötajate hulgas, kes treenisid iga nädal vähemalt 150 minutit. Lisaks leidsid autorid, et depressiooni ja töökohal läbipõlemise määrad olid kõrgeimad grupis, kus ei treenitud üldse. Tervisliku seisundi paranemist võib seostada asjaoluga, et treening parandab toimetulemisoskust ning tõstab enesehinnangut.

Uuring näitas ka, et depressiooni süvenemine võib vallandada suurema läbipõlemisohu töökohas ja vastupidi. Tokeri hinnagul võiksid tööandjad pakkuda vaimse tervise halvenemise vältimiseks töötajatele paindlikku tööaega, mis võimaldaks töötajatel spordiga tegeleda, ehitada ettevõtte territooriumile spordisaal ning toetada töötajate liikmelisust spordiklubides.

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700