30. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Zucchero toob Itaaliast päikese

Itaalia üks kuulsamaid muusikuid Zucchero jõuab pärast 13aastast ­pausi oma maailmaturnee “Chocabeck World Tour” raames taas Eestisse. 

Zucchero on BDG Musicu tegevjuhi Eva Palmi sõnul Itaalia rahvuslik uhkus. “Ta on juba 1985. aastast alates olnud aktiivne laulukirjutaja, laulja ja bänditegija. Ta ei ole tavaline Itaalia estraadiartist, vaid muusik selle sõna parimas mõttes. Tema laulud ja helilooming on jõulised ja emotsionaalsed, samuti bluusilikud ja gospeli sugemetega – kõik see kokku mõjub võimsalt ja kihvtilt,” kirjeldas Palm artisti ja tema muusikat.

Zucchero (pärisnimi Adelmo Fornaciari) muusikaline karjäär on 1980. aastate algusest peale kulgenud pidevas tõusujoones. Erinevalt paljudest praegustest popkuulsustest ei võlgne ta oma edu vaid muusikatöösturitele. Tema tähelend põhineb eelkõige tema enda loodud lauludel, milles leidub elemente rokist, bluusist, soulist, r’n’b’st, klassikalisest ja popmuusikast.

Peale jõulise ja emotsionaalse heliloomingu ning lavalise sarmi on tema kuulsuse taga ainukordne hääl, mis on sügav ja natukene kärisev. Ühtlasi on kuulajaile sümpaatne tema laulude tavapärasest erinev ülesehitus.

“Zucchero muusika on alati natukene ootamatu, samas meloodiline ja romantiline, kindlasti mitte odav,” andis Palm edasi artisti loomingu nüansse.

Esinenud koos maailma tippartistidega. Laiema tuntuse tõi Zuccherole Paul Youngiga koos lauldud pala “Senza una donna”, mida Eestis rohkelt mängitud on.

Edukalt on läinud ka tema kogumikel “Oro incenso e birra” (1989), “Miserere” (1992), “Zu & Co.” (2004), “Fly” (2006) jt, mida on kokku müüdud üle 40 miljoni koopia.

Oma loomingusse on õnnestunud Zuccherol kaasata paljusid žanreid esindavaid tippstaare. Zucchero on duette esitanud näiteks koos Luciano Pavarotti, Tom Jonesi, Ronan Keatingu, Sheryl Crow, Dolores O’Riordani ja Miles Davisega, samuti jaganud lava Joe Cockeri, The Rolling Stonesi, Michael Jacksoni jt. Bono, Eric Claptoni ja Stingiga seob teda koostöö lugude kirjutamisel.

2010. aasta novembris nägi ilmavalgus Zucchero viimane stuudioalbum “Chocabeck”. Plaadil kõlavate ingliskeelsete lugude sõnad pärinevad Iggy Popit, Roland Orzabalalt ja Bonolt. “See album jutustab mu juurtest. Lood on nagu katkendid tavalisest pühapäevast külas, kus olen üles kasvanud. Plaat räägib elust maal, veinitootmisest ning võimalusest nautida lihtsaid asju ja hetki,” kommenteeris muusik.

Intiimne ja rahulik õhkkond. Plaadist ajendatud maailmaturnee raames, mis nüüd Tallinnasse jõuab, esitab Zucchero publikule nii vanu kui ka uusi lugusid, sõnas Palm, kes nägi Zuccherot eelmisel suvel esinemas Itaalias Luccas.

“Sellel kontserdil laulis ta palju hitte oma plaadilt “Fly”, mis 2006. aastal välja tuli, aga kavas oli teisigi lugusid, mida itaallased teadsid. Eks osalt kuuleb neid ka Tallinnas. Samas ta teab, et nendel turgudel tema populaarsus väga suur ei ole, et see on rohkem teda kui artisti tutvustav tuur,” selgitas Palm. 

Suurt lavamöllu ja soojendusesinejaid Zucchero ei paku. “Tal ei ole mingit show’d ja see on isegi tore. Vahelduseks on hea, kui saab kuulata, kuidas meisterlikud muusikud musitseerivad, oma häält ja pilli valdavad. Alati ei ole vaja tuld ja pürotehnikat,” arvas Palm.

Zucchero maailmaturnee “Chocabeck World Tour”

10.04 kl 19 Nokia kontserdimajas

Pilet: 40–49 eurot

www.fbi.ee

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700