Kuidas käituda visiitidel?

Diplomaatilise protokolli järgi, mis määrab diplomaatide ja teiste kõrgete riigiametnike käitumise, on viisakus visiit külaskäik vastuvõtumaa kõrgetasemelisele valitsus- või riigitegelasele; ka vastuvõtumaa valitsus- või riigitegelase visiit kõrgetasemelisele külalisele.

Viisakusvisiit on madalama positsiooniga ametiisiku külaskäik kõrgema positsiooniga ametiisikule. Selline külaskäik ei kesta enamasti kauem kui 20 minutit, kohtumisel võivad osaleda ka abikaasad ning teised ametiisikud. Inimesele, kes ei tööta diplomaatias, on visiit ametlik või mitteametlik lühiajaline lugupidamist väljendav külaskäik. Sageli algab seltskondlik läbikäimine mõnehetkeliste vastastikuste külaskäikudega, mida tehakse mitmesugustel põhjustel. Ametlikud esitlusviisid olenevad naise või mehe sotsiaalsest positsioonist.

Esitlusvisiit

Firma, korporatsiooni, seltsi jms teisest linnast või riigist saabunud esindaja esimene kohustus on teha visiit teda huvitava valdkonna juhile. Alles pärast seda külastatakse madalamatel ametikohtadel olevaid ametiisikuid, kuigi nende hulgas võib olla sõpru. Sama reegel kehtib ka abikaasade kohta. Esitlusvisiidile on ametiasutusse viisakas minna enne lõunat, seepärast on otstarbekas visiidi kellaaeg telefoni teel kokku leppida või registreerida sekretäri juures.

Visiit on lugupidamisavaldus külastatavale. Vaadake peeglisse – ärge unustage, et esimene mulje on määrav, valige riietus kooskõlas aja ja kohaga. Minge parem kaks minutit varem kui hiljem – täpsus on lugupidamisavaldus. Esitlege end sekretärile ja paluge enda tulekust teatada. Ärge võtke istet enne, kui teile seda pakutakse. Selgitage oma külastuse eesmärki korrektselt. Kui olete välismaal ega oska päris hästi selle riigi keelt, võtke vähemalt esitlusvisiidile tõlk kaasa. Selles pole midagi häbiväärset, pigem annab see tunnistust teie korrektsusest ja lugupidamisest inimese vastu, kellega soovite koostööd teha. Naeratage, olge sõbralik. Ärge keelduge pakutavast kohvist või mõnest muust joogist ka siis, kui te seda ei soovi. Kui teid vastu võtnud isik tõuseb, on see teile märk, et visiit on läbi.

Lahkumisel käteldakse ainult siis, kui teile on käsi ulatatud. Piisab kergest kummardusest. Ärge olge solvunud, kõigile lihtsalt ei meeldi kätelda. Lahkumisel öelge nägemiseni ka sekretärile ja uksehoidjale.

Sõprusvisiitide, kaastundevisiitide, õnnitlusvisiitide, tänuvisiitide jm kohta loe lähemalt Äripäeva „Juhiabi käsiraamatust“.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Maaja Kallast, Erna Gross

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara