Festival ühendab ruumi ja kõla

Klavessiinifestival ei ole vaid vanamuusikasündmus, kuna kontsertidel kõlab nii baroki­ajastu kui ka tänapäevane muusika, mida esitavad eri­ilmelised artistid nii Eestist kui ka mujalt.

Tänavune on järjekorras kaheksas.
Klavessiinifestivali kunstilise juhi Imbi Tarumi sõnul läheb festivalil kenasti, välja on kujunenud oma publik ja fännid.
Publiku huvi ürituse vastu on tunnustust väärt. Tegelikult on eestlased Tarumi sõnul vanamuusikast üldse märkimisväärselt palju huvitatud. Vanamuusika populaarsust kohaliku kuulajaskonna hulgas on aidanud kujundada ansambel Hortus Musicus, kes alustas oma tegevust juba 1970. aastatel, kui sellel muusikal oli juures dissidentluse hõng.
Vanamuusika kontserdielu hindab Tarum praegu üsna kirevaks, kuigi kõigis muusikavaldkondades on pakkumine tohutult suur ja vanamuusikal on oht veidi varju jääda.
“Tahan julgustada kuulama tulema ka neid, kes pole varem sellise muusika või instrumendiga kokku puutunud. Olen veendunud, et keegi ei pea pettuma, sest juba üksnes klavessiini kõla on uskumatult kaunis, rääkimata muusikast, mis sellele on komponeeritud,” innustas Tarum.

Fookuses klavessiin. Nagu festivali nimi ütleb, keskenduvad korraldajad programmi koostamisel peamiselt klavessiinile, kuid selle kõrval jagub tähelepanu ka teistele vanadele klahvpillidele – klavikordile ja haamerklaverile. Kavas on nii soolokontserdid kui ka etteasted ansamblitelt, saateks klavessiin.
“Peaaegu alati on traditsioonilise repertuaari kõrval ka tänapäevase heliloomingu kontsert,” ütles Tarum ja lisas, et 20. sajandi keskpaigast alates on klavessiinile loodud tuhandeid uudisteoseid (soolo- ja ansamblimuusikat), ka Eestis võib neid juba kümnetes loendada.
Festivali peaesinejat on raske välja tuua, kuna võrdselt häid kontserte suurepärastelt esitajatelt on mitu. “Võib-olla on see Béatrice Martin Prantsusmaalt,” pakub Tarum, aga nendib kohe, et väga eriline on ka Hispaania klavessiini ja akordioni duo, kuhu kuuluvad Silvia Marquez Chulilla ja Gorka Hermosa, kes esitavad rütmika ja põneva kava “Fantangueando”.
“Tore ansambel on Baltic Baroque, mis ühendab Eesti ja Vene muusikuid ning milles soleerib tuntud Peterburi viiuldaja Andrei Rešetin. Märkimist väärib ka Irén Lille Bachi ja Scarlatti kava ning lastekontsert, kus esitatakse ainult Eesti heliloojate muusikat,” loetles Imbi Tarum paljulubavaid etteasteid.

Ajaloolised saalid. Üks klavessiinifestivali eesmärke on ühendada kaunid ajaloolised saalid ja nendes kõlav muusika, luues sellega esteetiliselt ja kunstiliselt nauditava terviku. Festival tutvustab kohalikule publikule väljapaistvaid interpreete mujalt maailmast ning hoolitseb selle eest, et siinsetel noortel mängijatel ja kuulajatel oleks oma väljund, pakkudes noorte kontserte ja meistrikursuseid.

VIII klavessiini­festival
12.–15. aprillil erinevates saalides Tallinnas
www.klavessiin.kul.ee

Kava
12.04 kl 19 Mustpeade majas
“Karge pilt ja särav meel”, esineb Irén Lill. Kavas: Bach, Scarlatti
13.04 kl 19 Suurgildi hoones
“Roosikrants”, esineb Baltic Baroque. Kavas: Biber, Vivaldi, Buxtehude, Muffat, Bach
14.04 kl 16 Väravatornis
“Fantangueando”, esinevad Silvia Marquez Chulilla ja Gorka Hermosa (Hispaania). Kavas: Prin, Romero, Tiensuu, Falla, Piazolla
15.04 kl 12 lastekirjanduse keskuses “Kodumaine viis”, esinevad TMKK, VHK MK, Viljandi MK ja Rakvere Kaurikooli klavessiiniõpilased. Kavas: Eesti heliloojate teosed
15.04 kl 18 raekojas
“Eksootiline klavessiin”, esineb Béatrice Martin (Prantsusmaa). Kavas: Couperin, Royer, Rameau, Forqueray

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine