5. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keelatud armastuse hind

Tõsielul põhinev mängufilm “Kuninglik armulugu” räägib Taani aristokraatliku pere afääridest, mille eest tuleb maksta kõrget hinda.

Režissöör Nikolaj Arceli kostüümidraama kulgeb 17. ja 18. sajandi vahetusel, kui valdavas osas Euroopas on keskajast juba samm kaugemale astutud ning valitseb varajane valgustusaeg.

Loo fookuses on skisofreeniale kalduv kuningas Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard) ja tema õukonna afäärid.

Elu riigis muutub, kui lapsemeelse riigipea teenistusse asub sakslasest arst Struensee (Mads Mikkelsen), kelle ülesandeks saab kuninga füüsilise ja vaimse tervise eest hoolitsemine.

Varjatud valgustusideedega ihuarst võidab ruttu kuninga usalduse niivõrd, et üheskoos võetakse ette riigipööre ja hulganisti poliitilisi reforme, mida tolleaegne kirik pahaks paneb.

Kõige selle kõrval võidab ihuarst ka inglannast kuninganna Caroline Mathilda (Alicia Vikander) südame. Kuninga haigushoogude süvenedes muutub ihuarsti ja kuninganna salasuhe üha kirglikumaks.

Eestikeelne pealkiri “Kuninglik armulugu” sobib filmile nagu valatud. Lugu jutustab keskaega selja taha jätvast ühiskonnast ning juba on tunda, et inimesed ihkavad vabaduse, valikute ning eelkõige südamehääle järgi armastuse valimise poole.

Ent valel on lühikesed jalad ja kuninganna salasuhe ihuarstiga tuleb päevavalgele. Veidi hullumeelne kuningas ja tema kaasa kukutatakse troonilt tegemaks teed Christian VII kasuema pojale, kes viib troonile pääsedes Taani jälle sügavasse keskaega. 

Peale selle, et film pakub palju silmailu nii ajaloolise olustiku kui ka kostüümide kaudu, teeb see südame härdaks. Sellest andsid märku pisarates silmadega kinokülastajad.

Väike härduspisar läikis ka minu silmis, sest film oli kaasahaarav ja efektne.

“Kuninglik armulugu”

10/10

Režisöör: Nikolaj Arcel

Kinos Artis alates 29. märtsist

Autor: Urve Vilk, Jaana Pikalev

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700