Täiuslikkus kaevab inimestele hauda

Mida teeb inimesega pidev täiuslikkusetaotlus, selle üle mõtiskleb Endla lavastus “Sinikad”.

“Sinikad” on rootslanna Maria Blomi näidend, mille pealkirja võib lavastaja Enn Keerdi sõnul tõlgendada kui inimeste verevalumeid, nii väliseid, mida raske varjata, kuid üsna kerge kanda, kui ka hingelisi, mida on kerge varjata, aga vägraske taluda.

Just viimaste küüsis loo keskmes olev keskealine abielupaar vaevlebki. Kaasad on hingeliselt teineteisest kaugenenud. Koos hoiab neid ainult naise hirm kaotada side lastega ja üksi ilma meheta eluga toime tulla, rääkis lavastaja Enn Keerd. 
“Mehele on vähemalt sõnades pereväärtused äärmiselt tähtsad ja omal kombel ta väga armastab naist, kuid ta on jäänud hingelisse vaakumisse ja tahtlikult või tahtmata süveneb tema alaväärsus- ja ebakindlustunne, mistõttu otsib naine enese väärtustamist teiste meeste juurest,” täpsustas ta.

Idealism – ühiskonda õõnestav taud. Loo tegevus toimub tänapäeva Rootsis, ent sobib suurepäraselt ka Eestisse. Alguse saab kõik ühel õhtul, kui  loo peategelased valmistuvad vastu võtma külalisi. Kui nad ühel hetkel saabuvad, lastakse välja paista ideaalse perekonna kuvandil. Kogu abikaasade aur läheb selle peale, et näidata, kui korras nende peres kõik on.

Ka külalised mängivad samasugust mängu ega taha lasta oma hirmudel ja ängil välja paista. “Näeme enda ees segaduses ja frustreerunud inimesi, keda võiks aidata ainult ime. Teises vaatuses hakkavadki imed juhtuma. Autor viib tegelased kummalisse võlumetsa, kus kõigile antakse võimalus endasse vaadata ja mõista, mis on talle kõige tähtsam, et eluga toime tulla. Kes leiab endas armastuse, kes iseenda, kes saab jagu oma hirmudest,” avas lavastaja loo tagamaid.

Säärane ebakindlus ja täiuslikkuse püüd uuris­tab teed kõikjal maailmas. “See ei ole ainult meie ühiskonna probleem, pigem kogu inimkonna või vähemalt lääne inimeste probleem. Rabeleme end oimetuks, et olla edukad, jättes samas märkamata inimesed enda kõrval, nende ootused, hetked, kui nad meie toetust vajavad,” mõtiskles Keerd.
Selle kõige vastu aitab tema sõnul enda sisse vaatamine ja sealt tõe otsimine, mitte elamine ühiskondliku edumatriitsi järgi.

“Sinikad”
Autor: Maria Blom
Lavastaja: Enn Keerd
Kunstnik: Aime Unt
Osades: Piret Laurimaa, Sepo Seeman, Karin Tammaru, Jaan Rekkor, Lii Teder, Lauri Kink
Esietendus: 30.03,
järgmised etendused 5., 14., 20. ja 27. aprill, 5. ja 19. mai
www.endla.ee

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara