Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 10. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ära raiska aega ebameeldivatele tööülesannetele!

Michal Heppell jagab nippe, kuidas mitte raisata aega ülesannetele, mille jaoks teil puuduvad nii oskused kui ka tahtmine. Kuidas oleks, kui saaksite keskenduda üksnes oma töö parimatele osadele?

Siin mõned näpunäited:

1. Esimeseks sammuks on iganädalaste tööülesannete jaotamine kolme kategooriasse: talutav, parem, hiilgav. Sellesse kooslusse kuulub ülesandeid, millega tulete toime küllalt hästi, kuid millest võiksite tunda suuremat rahuldust või mida saaksite paremini teha. Teisi töid seevastu võiks kirjeldada talutavatena (või talumatutena, kui te ei usu positiivsesse mõtlemisse). Ning lõpuks jäävad üle mõned, mis lähevad teil tõesti hiilgavalt, mida te naudite ja teete paremini kui keegi teine. Need on teie briljantsed „hiilgenumbrid“.

2. Kujutage ette nende tööde mahtu tundides. 40 tunni pikkune töönädal näeks välja näiteks selline: hiilgav 3 tundi, parem 17 tundi, talutav 20 tundi.

3. Nüüd vaadake, mis jääb hiilgavasse ossa, ja küsige endalt, kas on veel midagi, mida te selles töövaldkonnas teha saaksite. Pidage meeles, et need on tööd, mida te armastate! Kas võiksite kellegi teise töö enda kanda võtta? Võiks ülemus teile rohkem selliseid ülesandeid määrata?

4. Seejärel vaadake üle oma „parem“ nimekiri ja küsige endalt, kas tahaksite selles osas oma oskusi parandada. Näiteks kui teie „paremas“ nimekirjas seisab PowerPointi esitluse koostamine, küsige endalt: „Tahan ma seda paremini osata või sellest kohustusest parema meelega lahti saada?“ Kui vastus on positiivne, võtke endale kohustus leida enesetäiendamiseks sobiv kursus, lugeda lisalektüüri või kasutada kellegi abi.

5. Lõpetuseks „talutav“ nimekiri. See pole üksnes nende tööülesannete nimekiri, mille sooritamine teile lõbu ei paku, vaid kindlasti võtavad sinna kuuluvad ülesanded ühtlasi ebaproportsionaalselt palju aega.

6. On aeg astuda mõned söakad sammud ja leida võimalus „talutav“ välja lüüa. Esimene küsimus iga selle nimekirja punkti kohta on: „Miks ma seda teen?“ Järgmiseks küsige: „Mis juhtuks, kui ma seda ei teeks?“ On võimalik, et mõned teie „talutavas“ nimekirjas olevatest ülesannetest on aegunud, end ammendanud või kordavad teiste poolt tehtavat. Sel juhul jätke need ära. Järgmiseks kaaluge võimalikke tagajärgi, kui te nende tööde tegemise lõpetaksite. Võimalik, et piisaks teatavate ülesannete täitmise teemalisest vestlusest juhiga, et ta kaaluks teie vabastamist neist kohustustest. Ülejäänud punktide puhul tehke nende delegeerimiseks kõik, mis võimalik.

Loe pikemalt Michael Heppelli raamatust "Kuidas iga päev tunnike kokku hoida“.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700