Elmo Puidet: juht peab tahtma juhtida

BDA juhtimiskonsultant Elmo Puidet ütleb, et parima juhi saab kollektiivis inimesest, kes tahab ise juhiks saada, kirjutab ajakiri Juhtimine.


Populaasus või hea spetsialisti kogemus ei ole piisav põhjus juhiks saamisel. Populaarne võib olla inimene, kes on lihtsalt sõbralik või viskab head nalja, aga kes ei oska näiteks öelda „ei“ ega hooli liiga palju teiste vajadustest, väga heal spetsialistil võib puududa igasugune oskus organiseerida grupi tööd.

“Parima juhi saab sellest, kes ise tahab juhiks saada. Selle väljaselgitamine on tippjuhi või personalijuhi (või lahkuva juhi) tähtis töö. Staaž ettevõttes või allüksuses ei mängi liiga suurt rolli – paljud inimesed eelistavadki vaikselt ja stabiilselt ühes organisatsioonis oma spetsialisti tööd teha ja mitte vastutada teiste inimeste tööde-tegemiste-tulemuste eest,” sõnab BDA Consulting partner Elmo Puidet.

Peab olema ambitsioon juhtida
Kui allüksuse sees on olemas inimene või inimesed, kes sobivad juhtima ja kel on ka ambitsioon juhtida, siis tuleb valida inimene seestpoolt. See lühendab sisseelamisaega oluliselt. Et teha suurepärane valik, siis on oluline rõhk sõnadel „on ambitsioon juhtida“. Inimene peab ise soovima karjääri teha, olema nõus võtma suuremat vastutust ja täitma rohkem kohustusi, samuti saama aru, et tal tuleb juhina olla aeg-ajalt ka ebapopulaarne, rääkis Puidet.

Mida ei tohiks teha nö automaatselt valikuna: panna lihtsalt juhiks parim spetsialist (võid kaotada super-spetsialisti aga juhti ikka ei saa) või kõige kauem osakonnas töötanud inimene. Kui neil puudub huvi olla juht, vastutada teiste eest, organiseerida teiste tööd – siis ei tule sellest head nahka. Oma osakonnast/allüksusest inimese edutamisel ei pruugi üksuse töös liiga palju muudatusi järgneda – see inimene on suure tõenäosusega juba harjunud väljakujunenud töörütmi ja -kultuuriga.

Kui allüksuses pole aga organisatsioonis on mujal inimesi, kes soovivad karjääri teha, siis tuleks anda neile võimalus. Samast organisatsioonist tulles kuid uues allüksuses juhina alustades on sisseelamisaeg küll pikem kui eelmisel valikul, kuid kindlasti lühem, kui võttes juhi väljastpoolt. Juht peab lisaks juhi-tööle sisse-elamisele ka saama aru, mida täpselt alluvad teevad, millised on allüksuse inimeste vahelised suhted, avastama arenduskohti jne. 

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kristo Kiviorg

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib BÜROOJUHTI

Maxima Eesti OÜ

24. aprill 2018

Maxima is looking for a MANAGEMENT BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

22. aprill 2018

Teabevara