Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 10. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas töötajal on võimalus nõuda seitmest päevast lühemat põhipuhkust?

Töölepingu seadus sätestab tööandja õiguse keelduda põhipuhkuse jagamisest lühemaks kui seitsmepäevaseks osaks.

Samuti töölepingu seadus toob välja ka isikute loetelu, kellel on õigus nõuda põhipuhkust sobival ajal nagu näiteks: 

·     vanemal, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last;

·      vanemal, kes kasvatab seitsme- kuni kümneaastast last, – lapse koolivaheajal;

Küsimus: kas eelpool mainitud vanematel on õigus nõuda lühemat põhipuhkust kui nt 7 päeva (enamaltjaolt soovitakse võtta koolivaheajal puhkust esmaspäevast reedeni) või tööandjal on õigus keelduda lühema puhkuse kui 7 kalendripäeva andmisest mainitud vanematele?

Küsimusele vastab tööinspektor-jurist Larissa Tihhonova: Töölepingu seaduse § 69 lg 7 kohaselt soodustatud isikutel on küll õigus nõuda põhipuhkust neile sobival ajal, kuid nad ei saa nõuda põhipuhkust lühemate kui seitsmepäevaste osadena (va kui selleks on tööandja nõusolek). Töölepingu seaduse § - is 68 lg 5 tööandja õigus keelduda puhkuse andmisest lühemate kui 7-päevaste osadena aitab vältida puhkuse põhjendamatut osadeks jagamist ja seeläbi puhkamise aja pikendamist.

Antud põhimõte tuleneb järgnevast. Töölepingu seaduse § 69 kohaselt peab tööandja koostama puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ning selle määramisel võtta arvesse töötajate soove, mis on mõistlikult ühildatavad tööandja ettevõtte huvidega.

Puhkuste ajakava koostamisel peab tööandja kindlasti arvestama töölepingu seaduse § 69 lg 7 nimetatud isikute (sh vanemad, kes kasvatavad kuni seitsmeaastast last ja vanemad, kes kasvatavad seitsme- kuni kümneaastast last, – lapse koolivaheajal) soove.

Töölepingu seaduse  § 68 sätestab põhipuhkuse andmise korra. Põhipuhkust antakse osadena üksnes poolte kokkuleppel. Vähemalt 14 kalendripäeva puhkust peab töötaja kasutama järjest. Samuti on tööandjal õigus keelduda põhipuhkuse jagamisest lühemaks kui seitsmepäevaseks osaks.

Seega ei näe seadus ette põhipuhkuse andmise osas eriregulatsiooni (nt põhipuhkuse võimaldamist lühemate kui seitsmepäevaste osadena) töötajate suhtes, kellel on töölepingu seadusest tulenevalt õigus nõuda põhipuhkust sobival ajal.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700