Uuring: Eestlased alahindavad ravimite tarbimisega kaasnevaid ohte

Tartu Ülikooli hiljutine uuring näitab, et eestlased ei oska hinnata  ravimite omakäelise tarbimisega kaasnevaid ohte. Üle 90% uuringus osalenutest peab käsimüügiravimite kasutamist lihtsaks ja pea 10% arvates on need täiesti ohutud.

Uuringu ühe algataja, Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi sotsiaalfarmaatsia dotsendi Daisy Volmeri sõnul näitab tulemus, et ravimeid kasutades ei tajuta alati sellega kaasneda võivaid ohte. “Kuigi suurem enamus vastanutest pidas eelnevalt vajalikuks apteekri või arstiga konsulteerida, siis tervelt kolmandik toetus ravimisel iseenda või pereliikmete tarkusele,” märkis ta.

Samas toob uuring välja, et eestlaste ravimialased teadmised ei ole kiita. Seda kinnitab selgunud tõsiasi, et ka kõige tuntumate käsimüügiravimite puhul ei suudetud sageli eristada ravimi tootenime ja toimeainete nimesid. Volmer toob välja, et vastanud ei teadnud näiteks seda, et gripiteed on multikomponentsed ja sisaldavad nii paratsetamooli kui pseudoefedriini. Kui neile lisaks aga manustada samu toimeained sisaldavaid preparaate (näiteks tabletid, ninatilgad), siis võib tekkida ravimi üleannustamise oht.

Tartu Ülikooli farmakoloogia instituudi õppejõu ja perearsti Maia Gavronski sõnul kasutasid uuringus osalenud sageli koostoimeid tekitavaid ravimikombinatsioone. ”Põletikku ja valu leevendavaid käsimüügiravimeid kasutati samaaegselt kõrge vererõhu ja teiste südameveresoonkonna haiguste raviks mõeldud retseptiravimitega. Nende vale annustamise korral võivad aga tekkida ohtlikud koostoimed,” rääkis Gavronski.

Lisaks valu ja põletiku vastastele ainetele on Gavronski sõnul populaarsed  taimsed preparaadid - näiteks söetabletid, naistepuna, kummel ja mitmed teised, millest osad võivad avaldada koostoimeid ravimitega, mõjutades näiteks nende imendumist organismis. 

Daisy Volmeri hinnangul ei tohiks riik jätta ravimite kasutamisega seotud otsuseid ainult patsiendi õlule. ”Meil on kasutada muret tekitavaid näited Taanist ja Inglismaalt, kus käsimüügiravimite liikumine poelettidele on kaasa toonud  mürgistuste arvu tõusu ning aegunud ravimite müügi,” rääkis ta.

Neljas Eesti erinevas piirkonnas teostatud uuringus osales 652 inimest, keda küsitleti nii apteekides kui perearstikeskustes. 74,2% vastanutest olid naised ning 25,6% mehed. Uuringu toimumise ajal kasutas ravimeid 85% vastajatest, 52% uuringus osalejatest kasutas samaaegselt ja pidevalt koos käsimüügi- ja retseptiravimeid.

 

 

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara