Uuring: Eestlased alahindavad ravimite tarbimisega kaasnevaid ohte

Tartu Ülikooli hiljutine uuring näitab, et eestlased ei oska hinnata  ravimite omakäelise tarbimisega kaasnevaid ohte. Üle 90% uuringus osalenutest peab käsimüügiravimite kasutamist lihtsaks ja pea 10% arvates on need täiesti ohutud.

Uuringu ühe algataja, Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi sotsiaalfarmaatsia dotsendi Daisy Volmeri sõnul näitab tulemus, et ravimeid kasutades ei tajuta alati sellega kaasneda võivaid ohte. “Kuigi suurem enamus vastanutest pidas eelnevalt vajalikuks apteekri või arstiga konsulteerida, siis tervelt kolmandik toetus ravimisel iseenda või pereliikmete tarkusele,” märkis ta.

Samas toob uuring välja, et eestlaste ravimialased teadmised ei ole kiita. Seda kinnitab selgunud tõsiasi, et ka kõige tuntumate käsimüügiravimite puhul ei suudetud sageli eristada ravimi tootenime ja toimeainete nimesid. Volmer toob välja, et vastanud ei teadnud näiteks seda, et gripiteed on multikomponentsed ja sisaldavad nii paratsetamooli kui pseudoefedriini. Kui neile lisaks aga manustada samu toimeained sisaldavaid preparaate (näiteks tabletid, ninatilgad), siis võib tekkida ravimi üleannustamise oht.

Tartu Ülikooli farmakoloogia instituudi õppejõu ja perearsti Maia Gavronski sõnul kasutasid uuringus osalenud sageli koostoimeid tekitavaid ravimikombinatsioone. ”Põletikku ja valu leevendavaid käsimüügiravimeid kasutati samaaegselt kõrge vererõhu ja teiste südameveresoonkonna haiguste raviks mõeldud retseptiravimitega. Nende vale annustamise korral võivad aga tekkida ohtlikud koostoimed,” rääkis Gavronski.

Lisaks valu ja põletiku vastastele ainetele on Gavronski sõnul populaarsed  taimsed preparaadid - näiteks söetabletid, naistepuna, kummel ja mitmed teised, millest osad võivad avaldada koostoimeid ravimitega, mõjutades näiteks nende imendumist organismis. 

Daisy Volmeri hinnangul ei tohiks riik jätta ravimite kasutamisega seotud otsuseid ainult patsiendi õlule. ”Meil on kasutada muret tekitavaid näited Taanist ja Inglismaalt, kus käsimüügiravimite liikumine poelettidele on kaasa toonud  mürgistuste arvu tõusu ning aegunud ravimite müügi,” rääkis ta.

Neljas Eesti erinevas piirkonnas teostatud uuringus osales 652 inimest, keda küsitleti nii apteekides kui perearstikeskustes. 74,2% vastanutest olid naised ning 25,6% mehed. Uuringu toimumise ajal kasutas ravimeid 85% vastajatest, 52% uuringus osalejatest kasutas samaaegselt ja pidevalt koos käsimüügi- ja retseptiravimeid.

 

 

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib BÜROOJUHTI

Maxima Eesti OÜ

24. aprill 2018

Teabevara