13. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülestunnistusi vanaisa elust

Monolavastus “Vanaisa” on humoorikas pihtimus vanaisade raskest taagast: nende järglastest, üleliiasest vabast ajast ning ootamatust ja vastumeelsest vananemisest.

“Vanaisa” võib tinglikult nimetada kolmandaks osaks Monoteatri mehe elu teemaliste lavastuste sarjas. Näidendi algupärane tekst pärineb islandlase Bjarn Haukur Thorssoni sulest.

Sõnalavastuste sarja esimene tükk oli “Ürgmees”, milles vaadeldi kahe sugupoole vahelisi erinevusi ja erimeelsusi. Järgnevalt heideti pilk tähtsale ja kaoserohkele etapile mehe elus, st isaks saamisele. “Vanaisas” on luubi alla võetud vanaisa staatus.

Kohanemine ealiste iseärasustega. Jan Uuspõld on oma tegelaskujust rääkinud kui mehest, kes püüab kohaneda vanaisaks olemise ja oma east tulenevate iseärasustega, suutmata aga täielikult leppida järskude pööretega oma elus.

Vanaisa näib olevat sellist tüüpi vanahärra, kes on jõudnud ringiga tagasi puberteediikka. See ei ole särtsakas teismeliste puberteet, vaid klassikaline vanainimese oma, mis tähendab vingumist ja enesekesksust ning leppimatust kõige sellega, mis ei ole harmoonias elu jooksul kujunenud arusaamadega.

Nõnda ei sobitu vanaisa ellu kuidagimoodi väimees, kes tema meelest on Stig Rästa ja Kurt Cobaini ristsugutis, nõme tütre röövinud arvutifriik, keda ta mõnitavalt Munaks kutsub. Närvi teevad mustaks ka kõik kisavad ja tatistavad väikelapsed, juhul kui need ei ole lähisugulased.

Vanaduse torin. “Vanaisa” naljad on teada tuntud ainetel, nagu oodata oligi. Halliks võõbatud peaga Uuspõld esitab argielulist koomikat, mille sõlmprobleemid on tänapäeva vanainimese südant närivad teemad, näiteks kuidas lapsed on ühtaegu koorem ja õnnistus nagu ilus ja kallis auto.

Vananedes muutub inimene noorte kultuuri suhtes võõristavaks. Põikpäisuse ja kohati ilmneva seniilsusega arvatakse teadvat, kuidas asjad peavad olema ja toimima. Ilmaski ei lepita tõsiasjaga, et vanusega kaasnevad teatud füsioloogilised eripärad, mis vajavad abikätt Viagralt ja Prostamol Unolt. Olemas on ka kohustuslik surmahuumor, mis pea iga vanainimese elu käsitlevasse etendusse kuulub.

Tegu on lõõgastava ja lihtsakoelise lavastusega, mis ajab kohati südamest naerma. Sobilik stressi maandamiseks, mittesobilik rammusa vaimutoidu või liigutava elamuse himustajatele.

"Vanaisa”

5/10

Lavastaja: Karl Kermes

Osatäitja: Jan Uuspõld

Esietendus: 5. aprillil 2012

Järgmised etendused: 16., 23., 26. ja 28. aprillil

Autor: Urve Vilk, Lola Annabel Kass

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700