Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 16. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töölepingu sõlmimine alaealistega

Alaealistega töölepingute sõlmimise eel tuleb esitada Tööinspektsioonile taotlus. 

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal: Lähtudes töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 8 lõikest 3 taotleb tööandja töölepingu sõlmimiseks 7–14-aastase alaealisega tegevuskohajärgselt tööinspektorilt nõusoleku. Taotluses esitab tööandja andmed alaealise töötingimuste, sealhulgas töö tegemise koha ja töökohustuste, vanuse ja koolikohustuslikkuse kohta. Samuti on vajalik alaealise tahteavaldus, mis on tehtud seadusliku esindaja eelneva nõusolekuga või mille seaduslik esindaja hiljem heaks kiidab (TLS § 8 lg 1).

Töölepingu sõlmimisel alaealisega peab tööandja lähtuma TLS § 7 sätestatust.  Alaealiste töötingimusi reguleerivad Vabariigi Valitsuse määrused nr 93, 11.06.2009.a. „Alaealisele lubatud kerged tööd1“ https://www.riigiteataja.ee/akt/13191258 ja nr 94, 11.06.2009.a. „Töökeskkonna ohutegurite ja tööde loetelu, mille puhul alaealise töötamine on keelatud1“ https://www.riigiteataja.ee/akt/13191271.

Seega tuleb alaealistega töölepingute sõlmimise eel esitada Tööinspektsioonile taotlus, milles on lisaks taotleja ettevõtte andmetele:

1.       alaealiste nimekiri märkega noorte vanuste ja koolikohustuslikkuse kohta;

2.       alaealiste tahteavaldused tööle asumiseks lapsevanema nõusolekul;

3.       andmed alaealiste töötingimuste (töö tegemise koht ja aeg, tööpäevade algus ja lõpp, töökohustused, riskianalüüsist ja määrustest tulenev hinnang alaealiste töökeskkonnale) kohta.

Tööandja taotlus nõusoleku saamiseks esitatakse tööandja asukoha tööinspektsioonile või saadetakse kirja või e-kirja teel pädeva isiku poolt (digitaalselt) allkirjastatult. Nõusolek taotletakse enne alaealise tööle asumist. Arvestades, et tööinspektoril võtab andmete läbivaatamine aega, on mõistlik taotlus esitada aegsasti. Tööandjal on keelatud alaealist tööle lubada ilma seadusliku esindaja (lapsevanem) nõusoleku või heakskiiduta. Lapsevanema ja tööinspektori nõusolekuta sõlmitud tööleping on tühine. Tööinspektor annab nõusoleku, kui on kindlaks teinud, et töö ei ole alaealisele keelatud ja alaealise töötingimused on kooskõlas seaduses nimetatud nõuetega ning alaealine soovib tööd teha (TLS § 8 lg 4).

Taotlemisest saab täiendavalt lugeda Tööinspektsiooni kodulehelt. Alaealistega seotud erinõuetest täpsemalt aga siit.

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700