17. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks on vaja kutse-eetikat?

Töös lähtutakse ettevõtte sisekorraeeskirja kõrval ka eetilistest põhimõtetest. Eetikakoodeks on ette nähtud ka juhiabidele.

Kutsestandardit on vaja, sest ühiskonnaelu on muutunud keerulisemaks, seadused selle kohta ei ole tõhusad ja ebamäärane on ametnike maine avalikkuse ning eriti meedias silmis. Ametnikus (ka juhiabis) nähakse sageli inimest, kes soovib vaid suurendada asutuse mõjuvõimu ja autoriteeti ega hooli avalikust huvist. Vaja on rõhutada eetiliste põhimõtete teadvustamise olulisust ning mõista ametniku kutse-eetikat laiemalt eetika (moraalifilosoofia) kontekstis.

Mõistel “eetika” on mitu tähendust. Argises kõnepruugis langeb see kokku mõistega “moraal” ja “kõlblus” (mis on sünonüümid). Kitsamas tähenduses mõistetakse eetika all teadust moraalist. Enamasti ei tehta olulist vahet “eetikal” ega “moraalil”. Mõlemad tähistavad hea ja halva, õige ja vale põhimõisteid. Kui moraal arvestab viimastega käitumises, on eetika ülesanne neid mitmesugustes seostes uurida. Keelekasutuse seisukohast tuleks eelistada “eetikat” üldisemate seoste puhul (näiteks avalik eetika, tööeetika jt). Moraal aga sobib paremini üksikisiku käitumise iseloomustamiseks (näiteks moraali koodeksi kõik normid jm).

Kutse-eetika

Kutse-eetika on eetika rakendatus mingi elukutse puhul ehk üldtunnustatud eetikaprintsiibid ja -normid, mis murduvad mingi elukutse tingimuste prisma kaudu, kujundavad kutse-eetika eripära. Seepärast räägime arsti-, vaimuliku-, juristi-, inseneri-, ametniku eetikast. Kutse-eetika uurib professionaalse tegevuse eetilisi asjaolusid.

Professionaalne eetika ehk kutse-eetika lahendab kindlaid, maiseid probleeme, mis sageli on seotud ohtlike tagajärgede ennetamisega. Ohutusnõuete ignoreerimine tuumajõujaamas võib põhjustada ökokatastroofi, mille tagajärjel hukkub miljoneid inimesi; arsti näpuviga võib kahjustada patsiendi tervist jne.

Kõrgendatud nõuded mõne eriala esindajatele lähtuvad sellest, et need inimesed mõjutavad teiste arengut ja tervist (arst, õpetaja jt) või kätkeb eetikanõuete eiramine nende töös ohtu inimesele ja sootsiumile (insener, jurist, sekretär jt).

Professionaalse kutse-eetika eesmärk on üldtunnustatud kõlbeliste väärtuste ja normide tähtsustamine sootsiumile tähtsas kutsetegevuse vallas.

Kutse-eetikast loe pikemalt Äripäeva „Juhiabi käsiraamatust“.

Autor: Urve Vilk, Maaja Kallast, Erna Gross, Janne Kerdo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700