18. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Margus Allikmaa: hommikul rõõmsa näoga vastu tulev töötaja on varandus

Eesti Rahvusringhääling juhatuse esimehe Margus Allikmaa sõnul on hommikul rõõmsa näoga vastu tulev töötaja suur varandus ja jõud, millega võib üht ja teist ära teha, kirjutab ajakiri Juhtimine.

"Minul isiklikult paneb silma särama see, kui ma märkan oma kõrval ehk meeskonnas inimesi, kes teevad tööd rõõmuga – pisut pingutades, mitte ülemäära entusiastlikult ega tormakalt," rääkis Allikmaa. " Aastate jooksul olen aru saanud, et hommikul rõõmsa näoga vastu tulev töötaja on suur varandus ja jõud, millega võib üht ja teist ära teha."

Inspireerinud on Allikmaad alati muutused ja sellega kaasnevad keerulised, tihti prognoosimatud olukorrad. "Ma käivitun pingelistes, kiiret otsustamist ja suurt vastutust nõudvates olukordades ja hoolitsen selle eest, et neid käivitavaid olukordi ikkagi jätkuks ehk siis eelistan muutusi stabiilsusele."

Tüütud on tema sõnul kõik need asjad, mis korduvad päevast päeva ja ei muutu - ei lähe paremaks, ei edene, ei lakka olemast. "Keerulised on alati sellised olukorrad, kus ühel pool on valdavalt emotsionaalsed argumendid ja teisel pool ehk nende vastas kuivad faktid ning ratsionaalsed argumendid. Eriti kehtib see avalikus sfääris. Virtsu sadama pangaautomaat on hea näide sellisest keerulisest olukorrast. Tänaseks olen juba 25 aastat tegutsenud avalikus sektoris ja pidanud tegema sarnaseid valikuid nagu Swedbanki juhid oma pangaautomaadiga. Mõned neist valikutest on pälvinud samasugust avalikku tähelepanu, mõned vähem ja mõned on läinud ka rahulikult, aga peaaegu alati on nende valikute puhul tulnud valida avalikku arvamust kujundavate emotsioonide ja ekspertide või spetsialistide poolt toodud ratsionaalsete argumentide vahel."

"Kõige olulisem, mida ma olen aastatega õppinud ja püüdnud võimaluse piires rakendada, on imelihtne: usalda inimesi, anna kätte üldised suunad ja kirjelda ära põhilised väärtused ning lase inimestel tegutseda," rääkis ta. Juht ei tohi liigselt sekkuda ehk tegelikult peab juht sekkuma minimaalselt ja teadlikult mitte huvituma pisiasjadest. Vastupidine tähendab alluvatelt initsiatiivi võtmist. Üldiselt on ikkagi nii, et inimesed tahavad oma tööd teha hästi ja väga hästi, aga selleks peab neil olema võimalus iseseisvalt otsustada.

Autor: Urve Vilk, Ketlin Rauk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700