Õnnetud toidud: kas kiirtoit on seotud depressiooniga?

Paljud on kuulnud nn mugavustoidu söömisest parema enestunde saavutamise nimel, kuid kas teadsid, et kiirtoidu söömine võib olla seotud kliinilise depressiooniga?

Hispaania teadlased väidavad, et inimestel, kes tarbivad suurtes kogustes kiirtoitu, näiteks hamburgereid, hot dog’e ja pitsat, esineb depressiooni 51 protsenti suurema tõenäosusega, kui neil, kes kiirtoitu ei tarbi, kirjutab Kaaluabi.ee

Mida rohkem kiirtoitu sööd, seda suurem on depressioonioht. Ja ärgem unustagem ülejäänud rämpstoitu, näiteks sõõrikuid ja sarvesaiu. Uurimuse kohaselt on need seotud ka meeleoluhäiretega. Eksperdid arvavad samas, et depressiooni põhjus ei pruugi peituda toidus.

„Kiirtoidu suurem tarbimine võib põhjustada halba tervist üldiselt ning seega väga vabalt suurendada ka depressiooni tekkimist,“ kõneles USAs asuva Yale’i ülikooli ennetus- ja terviseedenduskeskuse direktor dr David Katz. „Ent depressioon võib ka põhjustada kiirtoidu tarbimise kasvu,“ toob ta välja vastuargumendi.

Katz arvas, et tervikpilti võivad mõjutada ka muud tegurid. Näiteks vaesus seondub nii kiirtoidu tarbimise kui ka probleemidega vaimses tervises.

Teadlased märkisid ühtlasi, et need inimesed, kes töötasid rohkem kui 45 tundi nädalas, liikusid vähem ja suitsetasid rohkem.

„Olgem realistid ning püsigem kontekstis,“ kõneles USA  professor Keith Ayoob. „Kogutud andmed peegeldavad üldist elustiili, see ei tähenda, et kui sööd hamburgerit, langed automaatselt depressiooni. Tegemist on depressiooni peegelduse, mitte põhjusega."

 

Osale arutelus

  • Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara