Õnnetud toidud: kas kiirtoit on seotud depressiooniga?

Paljud on kuulnud nn mugavustoidu söömisest parema enestunde saavutamise nimel, kuid kas teadsid, et kiirtoidu söömine võib olla seotud kliinilise depressiooniga?

Hispaania teadlased väidavad, et inimestel, kes tarbivad suurtes kogustes kiirtoitu, näiteks hamburgereid, hot dog’e ja pitsat, esineb depressiooni 51 protsenti suurema tõenäosusega, kui neil, kes kiirtoitu ei tarbi, kirjutab Kaaluabi.ee

Mida rohkem kiirtoitu sööd, seda suurem on depressioonioht. Ja ärgem unustagem ülejäänud rämpstoitu, näiteks sõõrikuid ja sarvesaiu. Uurimuse kohaselt on need seotud ka meeleoluhäiretega. Eksperdid arvavad samas, et depressiooni põhjus ei pruugi peituda toidus.

„Kiirtoidu suurem tarbimine võib põhjustada halba tervist üldiselt ning seega väga vabalt suurendada ka depressiooni tekkimist,“ kõneles USAs asuva Yale’i ülikooli ennetus- ja terviseedenduskeskuse direktor dr David Katz. „Ent depressioon võib ka põhjustada kiirtoidu tarbimise kasvu,“ toob ta välja vastuargumendi.

Katz arvas, et tervikpilti võivad mõjutada ka muud tegurid. Näiteks vaesus seondub nii kiirtoidu tarbimise kui ka probleemidega vaimses tervises.

Teadlased märkisid ühtlasi, et need inimesed, kes töötasid rohkem kui 45 tundi nädalas, liikusid vähem ja suitsetasid rohkem.

„Olgem realistid ning püsigem kontekstis,“ kõneles USA  professor Keith Ayoob. „Kogutud andmed peegeldavad üldist elustiili, see ei tähenda, et kui sööd hamburgerit, langed automaatselt depressiooni. Tegemist on depressiooni peegelduse, mitte põhjusega."

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine