Õnnetud toidud: kas kiirtoit on seotud depressiooniga?

Paljud on kuulnud nn mugavustoidu söömisest parema enestunde saavutamise nimel, kuid kas teadsid, et kiirtoidu söömine võib olla seotud kliinilise depressiooniga?

Hispaania teadlased väidavad, et inimestel, kes tarbivad suurtes kogustes kiirtoitu, näiteks hamburgereid, hot dog’e ja pitsat, esineb depressiooni 51 protsenti suurema tõenäosusega, kui neil, kes kiirtoitu ei tarbi, kirjutab Kaaluabi.ee

Mida rohkem kiirtoitu sööd, seda suurem on depressioonioht. Ja ärgem unustagem ülejäänud rämpstoitu, näiteks sõõrikuid ja sarvesaiu. Uurimuse kohaselt on need seotud ka meeleoluhäiretega. Eksperdid arvavad samas, et depressiooni põhjus ei pruugi peituda toidus.

„Kiirtoidu suurem tarbimine võib põhjustada halba tervist üldiselt ning seega väga vabalt suurendada ka depressiooni tekkimist,“ kõneles USAs asuva Yale’i ülikooli ennetus- ja terviseedenduskeskuse direktor dr David Katz. „Ent depressioon võib ka põhjustada kiirtoidu tarbimise kasvu,“ toob ta välja vastuargumendi.

Katz arvas, et tervikpilti võivad mõjutada ka muud tegurid. Näiteks vaesus seondub nii kiirtoidu tarbimise kui ka probleemidega vaimses tervises.

Teadlased märkisid ühtlasi, et need inimesed, kes töötasid rohkem kui 45 tundi nädalas, liikusid vähem ja suitsetasid rohkem.

„Olgem realistid ning püsigem kontekstis,“ kõneles USA  professor Keith Ayoob. „Kogutud andmed peegeldavad üldist elustiili, see ei tähenda, et kui sööd hamburgerit, langed automaatselt depressiooni. Tegemist on depressiooni peegelduse, mitte põhjusega."

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

BVT PARTNERS otsib BÜROOJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

28. juuni 2018

Uudised

Teabevara