Eluvõitlus on elu sisu

Ugala teatris peagi esietenduva “Ukuaru” peategelane on töökas ja püüdlik Eesti naine, kesTeise maailmasõja eelses Eestis üritab rinda pista oma suure armastuse ajel tehtud valikute tagajärgedega.

Minna on õnnelik naine, kes on teinud õige valiku ning abiellunud armastuse pärast vaese moosekandiga, põlates ära jõuka kosilase, kes võinuks talle tagada kindlustatud elu. Minna eluvõitlusest “Ukuaru” räägibki.
Lavastaja Madis Kalmeti sõnul on Minna Eesti naise võrdkuju. Kerge pole Minnal kunagi, kuid ta on visa ning saab hakkama. Minna on naine elust enesest – ta ei ole mingi ideaal, pigem on ta naine, kel on olemas kõik inimlikud omadused, muu hulgas ka kõigile naistele tüüpilised varjupooled.
“Enamik meie emadest ja vanaemadest on olnud sellised nagu Minna. Nad on suutnud siin elus vastu pidada, toita ja kasvatada lapsi ja hoidnud selle elu koos,” rääkis lavastaja.

Karm olelusvõitlus. Kalmeti sõnul on just elulähedus üks “Ukuaru” väga tugevatest plussidest ning põhimõtteliselt ei ole selle materjali aktuaalsus poole sajandi vältel, mil see on raamatuna saadaval olnud, kahanenud.
“Ellujäämise temaatika on tänapäeval sama karm kui esimese vabariigi ajal, kuigi oleme praegu justkui edukas Euroopa riik. Võitlemine selle nimel, et oleks olemas kodu, tulevik oleks kindlustatud ja lastel oleks perspektiivi edasi jõuda, on tänases päevas sama aktuaalsed nagu siis. Enamik inimesi elab ka praegu suures vaesuses ja nad tunnevad sellest tulenevat depressiooni ja muret oma laste tuleviku pärast,” väitis lavastaja ja kinnitas, et, kes nii ei tunne, kuuluvad lihtsalt ühiskonna jõukamasse kihti ning on lihtsast elust võõrandunud. Seetõttu on “Ukuaru” temaatika lavastaja sõnul eluga hakkama saamise osas avardav.

Sotsiaalne pool on “Ukuaru” üks tahke. Sama tugevalt on selles käsitluse all armastuse ning armastuse toel tugev olemise temaatika. Lavastus “Ukuaru” on süþeelises mõttes võrreldav 1974. aastal Leida Laiuse tehtud samanimelise filmiga, sest nii film kui ka lavastus põhinevad Veera Saare kaheosalise romaani esimesel osal.
“Teise osa materjali jätsime välja, sest see räägib Nõukogude ajast ja on tüüpiline sotsrealistlik teos. Esimene osa, mis kätkeb Minna ja Akseli armastust, on aga väga eepiline, dramaatiline ja tugevatest tunnetest kantud saatusedraama,” selgitas lavastaja.

“Ukuaru”
Lavastaja: Madis Kalmet
Kunstnik: Mae Kivilo
Osades: Carita Vaikjärv, Anne Valge, Arvo Raimo, Margus Vaher, Luule Komissarov jt
Esietendus: 21. aprillil Viljandi teatris Ugala
www.ugala.ee

Osale arutelus

  • Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

02. aprill 2018

Uudised

Teabevara