Eluvõitlus on elu sisu

Ugala teatris peagi esietenduva “Ukuaru” peategelane on töökas ja püüdlik Eesti naine, kesTeise maailmasõja eelses Eestis üritab rinda pista oma suure armastuse ajel tehtud valikute tagajärgedega.

Minna on õnnelik naine, kes on teinud õige valiku ning abiellunud armastuse pärast vaese moosekandiga, põlates ära jõuka kosilase, kes võinuks talle tagada kindlustatud elu. Minna eluvõitlusest “Ukuaru” räägibki.
Lavastaja Madis Kalmeti sõnul on Minna Eesti naise võrdkuju. Kerge pole Minnal kunagi, kuid ta on visa ning saab hakkama. Minna on naine elust enesest – ta ei ole mingi ideaal, pigem on ta naine, kel on olemas kõik inimlikud omadused, muu hulgas ka kõigile naistele tüüpilised varjupooled.
“Enamik meie emadest ja vanaemadest on olnud sellised nagu Minna. Nad on suutnud siin elus vastu pidada, toita ja kasvatada lapsi ja hoidnud selle elu koos,” rääkis lavastaja.

Karm olelusvõitlus. Kalmeti sõnul on just elulähedus üks “Ukuaru” väga tugevatest plussidest ning põhimõtteliselt ei ole selle materjali aktuaalsus poole sajandi vältel, mil see on raamatuna saadaval olnud, kahanenud.
“Ellujäämise temaatika on tänapäeval sama karm kui esimese vabariigi ajal, kuigi oleme praegu justkui edukas Euroopa riik. Võitlemine selle nimel, et oleks olemas kodu, tulevik oleks kindlustatud ja lastel oleks perspektiivi edasi jõuda, on tänases päevas sama aktuaalsed nagu siis. Enamik inimesi elab ka praegu suures vaesuses ja nad tunnevad sellest tulenevat depressiooni ja muret oma laste tuleviku pärast,” väitis lavastaja ja kinnitas, et, kes nii ei tunne, kuuluvad lihtsalt ühiskonna jõukamasse kihti ning on lihtsast elust võõrandunud. Seetõttu on “Ukuaru” temaatika lavastaja sõnul eluga hakkama saamise osas avardav.

Sotsiaalne pool on “Ukuaru” üks tahke. Sama tugevalt on selles käsitluse all armastuse ning armastuse toel tugev olemise temaatika. Lavastus “Ukuaru” on süžeelises mõttes võrreldav 1974. aastal Leida Laiuse tehtud samanimelise filmiga, sest nii film kui ka lavastus põhinevad Veera Saare kaheosalise romaani esimesel osal.
“Teise osa materjali jätsime välja, sest see räägib Nõukogude ajast ja on tüüpiline sotsrealistlik teos. Esimene osa, mis kätkeb Minna ja Akseli armastust, on aga väga eepiline, dramaatiline ja tugevatest tunnetest kantud saatusedraama,” selgitas lavastaja.

“Ukuaru”
Lavastaja: Madis Kalmet
Kunstnik: Mae Kivilo
Osades: Carita Vaikjärv, Anne Valge, Arvo Raimo, Margus Vaher, Luule Komissarov jt
Esietendus: 21. aprillil Viljandi teatris Ugala
www.ugala.ee

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara