20. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loengud avavad Vene kunsti tagamaid

Kumu ja Kadrioru kunstimuuseumis toimuvatel loengutel tutvustatakse peredvižnike rühmituse kujunemist ning vene impressionismi suurimaid esindajaid kuni 20. sajandi alguse kunstnikeni välja.

1863. aastal keeldus neliteist Keiserliku Peterburi Kunstiakadeemia diplomandi maalimast lõputööd ettenähtud mütoloogilisel teemal.

Lihtsate tööinimeste eeskujul moodustasid nad hoopis kunstnike artelli, mille raames arutlesid teravate ühiskondlike probleemide üle, maalisid programmilise sisuga teoseid, korraldasid ise selle uudse kunsti näitusi ja trükiste ilmumist. Järgmisel kümnendil oli tegemist juba kuulsate peredvižnikega.

Loengul räägitaksegi liikumise algatajatest ja edasiviijatest, nagu maalikunstnikud Kramskoi, Perov, Gay, Vasnetsov, Jarošenko, Repin ja Kassatkin,või skulptor Antokolski. Samuti vaadeldakse olulisemaid teoseid, mida eksponeeriti paljudesse Venemaa linnadesse jõudnud rändnäitustel.

Need on sotsiaalset ebaõiglust kritiseerivad olustikupildid, iidsete vene linnade ja külade kujutised, ajaloosündmuste sõltumatud tõlgendused.

Samuti tuleb juttu 20. sajandi kunstist, mil julgeks ja aktiivseks muutus ka portreekunst, milles tellimustöö taandus kunstniku enda nägemuse ees. Maalist ja skulptuurist sai pigem austusavaldus kirjanikele, kunstimetseenidele, kütjatele, kaevurinaistele  või talumeestele.

Laupäevaakadeemia: “Neljateistkümne mässust” Rändnäituste Ühinguni

Avatud loengud kultuuri- ja kunstihuvilistele

Aeg ja koht: 21. aprillil kell 15.00

Hind: osalemine muuseumipiletiga, võimalik osta ka abonement (9–18 €) kõikidele loengutele

Kumu kunstimuuseumis

“Neljateistkümne mässust” Rändnäituste Ühinguni

Lektor Helena Risthein

eesti keeles

Kadrioru kunstimuuseumis

“Hõbedane ajastu” – loovisikud, ühendused, vaimne atmosfäär

Lektor Aleksander Danilevski

vene keeles

Autor: Urve Vilk, Puhkepäev

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700