24. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bändid kallimad kui enne masu

Firmaüritusele bändi või õhtujuhti valides tuleb tänavust eelarvet planeerides taas arvestada vähemalt sama suure kui mitte isegi suurema summaga kui enne masu. Esinejaid valides eelistatakse endiselt tuntud nägusid.

“Korraliku bändi saab keskmiselt 1000–2000 euro eest. Olenevalt bändi tuntusest ja suurusest hind veidi kõigub,” sõnas Eventmastersi loovmeister Valdo Jahilo. “Siis on peotäis kallimaid bände, kelle esinemine maksab 3000–5000 eurot, ja mõni üksik staar, kes ongi rohkem välis-esinemistele ja turgudele orienteeritud.” Jahilo tõi välja, et näiteks ansambli Ewert and the Two Dragons hind on 30 000 euro kandis.

“Peojuhi hinnaks on olenevalt üritusest ja tema ülesannetest umbes 500 eurot,” lisas Jahilo.

Elamusstuudio projektijuht Anne Luhaäär täpsustas, et väiksemate ürituste puhul on artiste ja õhtujuhte, kes on ka 200 euro eest nõus esinema. “Siiski peaks arvestama umbes 600 eurot õhtujuhi tasuks ja ansambli puhul jämedalt 200 eurot bändiliikme kohta.”

“Kui eelmisel aastal oli õhtujuhtidel ja ansamblitel tööd vähem, siis oldi rohkem nõus väiksemaid töid tegema, samuti oli nende honorar läbiräägitav. Praeguseks oleme tagasi sealmaal, et turuseis on normaliseerumas ja tööde maht on oluliselt kasvanud,” kirjeldas turuolukorda Luhaäär.

Tahetakse edetabelibände. Royal Service’i juhi Priit Miku sõnul kipuvad ettevõtjad peole ikka tahtma neid bände, kes raadiotes edetabeleid vallutavad ja on inimestele tuntud. Õhtujuhtidena eelistatakse kas suure kogemusega õhtujuhte või siis näitlejaid ja televisioonist tuntud inimesi. Samas ei pruugi hetke kõige populaarsem bänd tähendada kindla peale minekut. Igal esinejal on omad plussid ja miinused, määravaks saab siiski sündmuse sisu. Jahilo toob välja, et mida laiem ja mitmekesisem on esineja repertuaar, seda universaalsem ta on.

“Ewert and the Two Dragons on väga lahe bänd, aga suvepäevadele ta ei sobi ei stiililt, repertuaarilt ega ka hinnatasemelt,” tõi Jahilo näite.

Miku sõnul on üritusturunduses viimastel aastatel suuri muudatusi siiski suhteliselt vähe toimunud. Valdkonda täiendavad kõikvõimalikud talendi-, laulu- jms saated ning konkursid. Reeglina soovitakse nende võitjaid ja muidu säravaid esinejaid enda üritustele.

“Eesti Laulu võit tõi Ott Leplandile kindlasti palju tööd juurde,” sõnas Mikk.

Luhaääre kogemuse põhjal on noored talendisaadete kasvandikud tihtipeale ka ise väga aktiivsed ja entusiastlikud ning neil on suur tahe esineneda. Veel ühe alternatiivina juba tuntud õhtujuhtidele ja esinejatele tõi ta välja, et ühel Elamusstuudio korraldatud kliendiüritusel astus üles näiteks virtuaalne õhtujuht.

“Ansamblitest kasutatakse muu hulgas ettevõtte oma töötajate kollektiive, kes on samuti väga kõrget taset näidanud,” selgitas Luhaäär, et alati polegi vaja artisti kaugelt otsida.

Populaarsemate bändide ja peojuhtide edetabelit üritusturundajad teha ei taha. Pigem rõhutavad, et oluline on ikkagi kavandatava peo iseloom ja külalised.

“Kui seltskond on vanem ja tantsualdis, töötavad alati näiteks Rock Hotell, Karavan, Anne Veski. Kui soovitakse nautida pigem kontserti, sobiksid Smilers ja Lenna,” loetles Jahilo. “Alati peab arvestama suuremat massi ja nende maitset.”

Tuleks arvestada üldsuse soovidega. Kui enamiku arvamusega ei arvestata, võib pidu lihtsalt lörri minna. Jahilo tõi näite nukrast juhtumist, kus klient oli suvepäevadele esinema palunud hea kantribändi. “Aga kohapeal selgus, et sajast töötajast oli kantrihuvilisi vaid mõni üksik, ja bänd mängis tühjale platsile omaenda rõõmuks – inimesed istusid mujal ja proovisid maki pealt neile meeldivat muusikat üles leida,” kirjeldas Jahilo.

Teiseks tehakse Jahilo sõnul viga tihti sellega, et valitakse esimesena välja bänd ja püütakse siis hakata pidu selle ümber ehitama. Selle asemel tasub meeles pidada, et esineja peaks sobima ürituse ideega, mitte vastupidi.

Kuigi ei saa öelda, et esinejatele pikad järjekorrad oleksid, on lühema etteteatamise aja puhul suurem tõenäosus, et tuleb leppida nendega, kes on saadaval, ja ei saa neid, keda soovitakse.

 

Autor: Urve Vilk, Triin Toome

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700