26. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lauamängud aitavad kolleege tundma õppida

Kes tunneb muusikat, kes on osav strateeg, kelle sõnaseadmisoskus on parim – mänguhoos on igati tore oma töökaaslasi paremini tundma õppida. Igal aastal tuleb turule uusi põnevaid mänge ja tegu on sobiliku ajaviitega ka ettevõtte üritusele.

“Tänapäeva lauamängude maailm on väga suur ning lauamängud ei ole enam ammu ainult lastele suunatud,” selgitas Ludo Lauamängupoe juhataja Külli Külaots. Tema sõnul on erinevaid mänge väga palju ning lauamängude mängimine on üha enam populaarsust koguv hobi.

WePlay! mänguasjapoe juhataja Tarmo Toomepuu sõnul on lauamängud populaarsemad talvehooajal, kui väljas on pime ja inimesed eelistavad tubast meelelahutust. Samas on valik mänge, mida on hea õues mängida, näiteks petank, aga ka pokkerikomplekte ostetakse hästi.

Kui kodus sõpradega mängimine tundub igav, siis miks mitte teha lauamängud järgmise firmaürituse osaks. Programmi koostamisel aitavad lauamängupoed hea meelega, nii on Ludo poe rahvas juba käinud firmapidudel abiks.

“Võtame mängud kaasa ning õpetame huvilistele mänge,” innustas Külaots. “Näiteks ZeroTurnaround korraldas Tallinna kontori avamise puhul peo, kus üheks osaks oli ka lauamängude mängimine. Samuti on mitmed ettevõtted küsinud soovitusi, milliseid mänge valida ning mida mingitel üritustel kasutada.”

WePlay! otseselt firmadele lauamänguõhtuid korraldanud pole, kuid mängides on möödunud nii mõnigi sünnipäev või teemaõhtu. “Kui ettevõtted soovivad, korraldame ka neile mänguõhtu,” julgustas Toomepuu  firmapidude korraldajaid.

Praegu on WePlay! poes kõige popim lauamäng “Eesti laul”, mille mängijad saavad panna proovile oma teadmised Eesti muusikast. Ludo poes on praegu populaarsemad näiteks “Saboteur” ja “Saboteur 2”, “Tsitadell”, “Bohnanza”, “Carcassonne”. Esimesed neli on seltskonnamängud, millega suurel seltskonnal võimalik koos aega veeta.

““Carcassonne” on jällegi ka mõnus peremäng,” tutvustas Külaots. “Keerulisematest strateegiamängudest on praegu populaarsed “Power Grid” ja “Agricola”, kus mängijad saavad ise oma tegevusi planeerida ning õnne element on mängus väga väike või seda ei olegi.”

Ludo poe juhataja näeb lauamängude populaarsuse taga ühelt poolt kindlasti võimalust sõprade ja tuttavatega koos aega veeta ning teisalt pakuvad lauamängud väga suurt võimalust arendada erinevaid oskusi.

“Näiteks õpetavad lauamängud planeerimist, koostööoskust, meeskonnatööd, teisalt ka kiiret reageerimist, olukorraga kohanemist,” loetles Külaots.

Need, kes liituvad Ludo lauamänguklubiga, saavad lauamänge endale koju laenutada, ning Külaotsa sõnul on see teenus üsna populaarne – nii saab enne mängu ostmist proovida, kas mäng üldse meeldib. “Teisalt jälle tahetakse mõnikord väikest vaheldust, kuid ei soovita kõiki mänge endale koju osta,” lisas Külaots.

Mänge saab koju laenutada neljaks ööpäevaks. Mängu laenutamisel tuleb tagatiseks  maksta mängu hind. Mängu tagastamisel tuleb tasuda laenutustasu ehk 10 protsenti mängu hinnast.

Ludo lauamänguklubisse kuulub umbes 700 inimest, suurem osa neist on täiskasvanud, kellest paljud mängivad lauamänge vähemalt kord nädalas.

Valik firmapeoks sobivaid lauamänge:

“Munchkin” on sobilik kunagistele “Dungeons & Dragonsi” fännidele, kes suuremaks saades ei leia enam aega, et põhjalikult täringuid veeretada ja tegelaste omadusi arvutada. Lõbusas kaardimängus seiklevad haldjad, trollid jne. Aardekirstust võib leida parte, mis käivad peas, ja imekaarte, mis kasvatavad kolmanda käe, millega saab veel ühe mõõga kätte haarata.

Muide, mängus on lubatud teha sohki, kuni su kaasmängijad sellega rahul on. Üldiselt ei ole, sest igaüks proovib ise kõige kiiremini kõrgemale tasemele jõuda. Need, kes fantaasiamaailmast lugu ei pea, võivad haarata hoopis mängu “Munchkin Impossible”, kus võtavad mõõtu spioonid.

“Võidab see, kel on surres kõige rohkem asju”. Mängu eesmärk ongi koguda asju. Kuni saabub Surm...

“A-Ü” on sõnamäng, kus pead leidma igale tähestiku tähele vastava sõna. Aeg jookseb ja sõnu tuleb valida kaardil ette antud teemast. Nii näiteks võib mänghoos tuliseks vaidluseks minna, kas kategooria nimega “öökapil olevad esemed” hõlmab ka hapukapsaid või mitte.

“Pokker” on mäng, mida tavaliselt seostatakse rohkem kasiinodega. Aga kui on olemas kaardid ja muu vajalik, siis põneva õhtu saab sisustada ka sentigi kaotamata.

“Scrabble”. Muus maailmas populaarne sõnamäng on lõpuks ometi ka eesti keeles.

“scotland yard” on põnev kriminaalmäng, kus kurikaelast mängija peab pagema politseinikke kehastavate mängijate eest.

Autor: Urve Vilk, Mariliis Pinn

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700