700 muusiku pillid kõlama

Üheksandat Euroopa orkestrite festivali, mis toimub üle kolme aasta Euroopa eri paigus, võõrustab tänavu esimest korda Tallinn.

Tallinna saabub festivali ajal rekordarv orkestrante – ligi 700 muusikut 26 orkestrist üle Euroopa. Osalejaid on 12 riigist. Esinejate seas on nii kõrgetasemelisi täiskasvanute kui ka noorteorkestreid.
Eestist osaleb ettevõtmises kolm kooslust: Üle-eestiline Noorte Sümfooniaorkester, Harjumaa Noorte Sümfooniaorkester ja Kose Muusikakooli keelpilliorkester.

Eesti – tippude kohtumispaik. Festivali peakorraldaja Jüri-Ruut Kanguri sõnul on festival hea võimalus kõrgel tasemel täiskasvanute harrastussümfooniaorkestreid Eestis kuulata.
“Meil Eestis on viimasel kümnel aastal noorte sümfooniaorkestreid tekkinud. See pinnas on olnud soodne tänu sellele, et ka laulupidudel on olnud võimalus mängida. Täiskasvanute sümfooniaorkestreid on vaid kaks: Eesti muusikaõpetajate sümfooniaorkester ja Tartu Ülikooli sümfooniaorkester. Euroopas on see traditsioon väga pikaajaline ja tugev, eriti Hollandis, Saksamaal ja Šveitsis, kus on sadu orkestreid,” nentis ta.
Tallinnasse tuleb harrastusmuusikuid näiteks sellistest põnevatest kooslustest nagu Hamburgi juristide sümfooniaorkester, Müncheni ametnike sümfooniaorkester, Berni Ülikooli vilistlaste sümfooniaorkester, Dellbrücki pereorkester Kölnist jne.

Innustus harrastusmuusikutele. “Lääne harrastusorkestrid on kõrgel tasemel, sest mängijail on enamasti väga kauaaegne kogemus. Kuigi nad võivad olla erialalt arstid või juristid, ei takista see oskuslikult pilli mängimast. See on meile hariv kogemus, mõistmaks, et pillimänguharrastust võib jätkata kogu elu,” kinnitas Jüri-Ruut Kangur ja julgustas inimesi proovima.
Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu juhatuse liige Hando Põldmäe oli sama meelt: “Meie väikses Eestis tegutseb ju pea sada muusikakooli. Igal aastal tuleb sealt hulk lõpetajaid. Neist kõigist ei peagi saama kutselisi muusikuid, aga nad on omandanud korraliku käsitööoskuse. Oluline on, et neil inimestel, kes on küllaltki palju oma meelisharrastusse panustanud, oleks võimalik mängida ansamblites ja orkestrites. Oleks tore, kui see festival sellele kaasa aitaks.”
Festivali oluline osa on üheksa temaatilist õpituba, kus Euroopa kogenud dirigendid harjutavad kontsertrepertuaari, mis kantakse ette õpitubade kontsertidel. Õpikojad toimuvad barokkmuusikast, klassikalisest muusikast, romantilisest sümfonismist ja eesti instrumentaalsest pärimusmuusikast, samuti saab osaleda džässmuusika improvisatsiooni meistriklassis.
Euroopa orkestrite festivali raames toimub Tallinnas üheksa kontserti. Avakontserdil 27. aprillil esineb Estonia kontserdisaalis Üle-eestiline Noorte Sümfooniaorkester Jüri-Ruut Kanguri juhatusel. Enamik osalevaid orkestreid annab kontserte Jaani, Kaarli ja Metodisti kirikus ning Mustpeade majas põnevate kavadega, kus on nii Tšaikovski, Elgari, Svendseni, Griegi jt sümfoonilist muusikat kui ka Šveitsi heliloojate teoste esiettekandeid, rahvamuusikaseadeid ja filmimuusikat.

Festivalile punkt volbriööl. 30. aprillil toimub Tallinnas Vabaduse väljakul festivali lõppkontsert, kus esineb üheksa orkestrit ja toimub kahe õpikoja kava esitlus.
Programmis on muu hulgas müstilisi ja maagilisi teoseid seoses volbriöö ja nõidadega. Kolmetunnine galakontsert kulmineerub paarisajaliikmelise ühendorkestri esinemisega.

IX Euroopa orkestrite festival
27.–30. aprillil Tallinnas
Kõik kontserdid on tasuta
www.orchestrafestival.eu

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kersti Inno

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine