Millal minna välismaalastega töölõunale? 

 Geograafilise asendi tõttu oleme eurooplased. Meie kombed erinevad aga nii mõnegi Euroopa kultuurrahva tavadest. See on loomulik, nii peabki olema. Külalisi vastu võttes ja ise külas käies peame käituma olukorra kohaselt, jäädes võimalusel alati selle peremeheks.

Inglaste lunch – keskpäevane eine – piirdub sageli einevõileiva (ingl sandwich) või salatiga, kuid pubi külastamine on inglasele sama püha kohus kui kirikus käimine. Nüüd, mil naised ei taha enam olla koduperenaised, on see keskpäevase söögikorra pidamise komme levinud peaaegu üle maailma. Keskmine kokkuhoidlik kodanik läheb hommikul ametisse, võileib kaasas.

Sellal kui inglased keskpäeval lunch’i söövad, lähevad prantslased déjeuner’le, keskpäevaeinele, mis koosneb salatist, praest ja magustoidust ning veinist. On ka teine võimalus – casse-cróute, “lihtsalt midagi kerget”. Itaallased söövad samal ajal makaronitoite või pitsat. Olles Itaalias ja einestades koos võõrustajatega, ei tohi te iial spagette noaga lõigata, olgu need kas või meeter pikad. Harutage spagetid kahvliga lahti, häda korral võite lusika appi võtta.

Pürenee poolsaarel peetakse lõunat väga tähtsaks, sest õhtusööki süüakse küllaltki hilja. Pärast lõunat peetakse kindlasti siestat või jäädakse pikemaks ajaks kohviku terrassile istuma. Kreekas süüakse palju kala ja täidetud aedvilju. Täidetakse kõike, mis vähegi täita annab: kõrvitsaid, paprikat, sibulat, viinamarja- ja viigilehti. Vein on kange ja seda peab veega lahjendama.

Eestlane sööb einet ehk meie mõistes lõunat kella 12 ja 15 vahel ning õhtusööki siis, kui koju jõuab. Külalised kutsutakse enamasti ilma abikaasadeta, sest tegu on töise sündmusega. Menüü koostamisel võetakse arvesse rahvuslikke tavasid. Kohvi serveeritakse võimaluse korral eraldi ruumis. Suuremal osal Euroopa rahvastel aga on lõunasöök kella 19 ja 21 vahel.

Prantsuse keeles diner, inglise keeles dinner, eestlasele aga tähendab dinee ülipidulikku ja suursugust lõunasööki samuti 19 ja 21 vahel. Prantslaste souper, inglaste supper tähendab õhtusööki kella 21 ja 23 vahel.

Söögiaegade kohta loe lähemalt Äripäeva „Juhiabi käsiraamatust“.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Maaja Kallast, Erna Gross

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara