Ilu ja hirmu piirimail

Kevadine ärkamine toob kaasa elavnemise kunstielus ja häid näitusi ei tule enam tikutulega taga otsida. Vaalas avatud kahe noore maalikunstniku Marta Stratskase ja Kristi Kongi väljapanek “Heaven” mõtiskleb elu kauni ja karmi poole üle.

Vaala näitus pole kummalegi maalijale sugugi mitte esimene isikunäitus, küll aga esimene koosesinemine. Seda, et vastandid tõmbuvad ja koos hästi toimivad, kinnitab just käesolev Kaido Ole kasvandike professionaalne väljapanek.
Kursusekaaslastena ja nüüd näitusekaaslastena on kokku saanud kaks täiesti erinevat maalijat. Stratskas on süngelt ekspressiivne, kelle maalidest õhkub eksistentsiaalset painet. Kongi töötab eelkõige värvidega ning tema popilik käsitluslaad on otsekohene nii motiividelt kui ka ülesehituselt.

Viimsepäeva ettekuulutus. Stratskas jätkab juba varem alustatud maailmalõpu temaatikat. Tema maalid on justkui kokkuvõte viimsepäeva ilmutusest, kus üks hetk venib tundide pikkuseks.
Teadmatusse viivad tunnelid, võimsad plahvatused, varisevad sillad, pealuud, viimsepäeva mutantinglid ja loomulikult ristimärgid on motiivistik, mis moodustub kokku kaheksast lõuendist koosnevast maaliinstallatsiooni.

Armastusest ja intiimsusest. Kristi Kongi maaliinstallatsioon on nii mõneski mõttes vastupidine Stratskase omale: suurte igavikuliste ja globaalsete teemade hõlmamise asemel keskendub Kongi üksikutele igapäevaseikadele.
Helesinisele seinale organiseeritud maalikooslus suurematest ja väiksematest lõuenditest esitab fragmente lemmikloomadest, juhuslikest hüüdlausetest, pulgakommidest. Kõikesiduvaks nabanööriks näib olevat siiski midagi universaalset – armastus, seks, lähedus, intiimsus.

Vastandlikud jõud. Dialoog, mis kahe maalikunstniku vahel tekib, on nagu ühe mündi kaks külge – need on lahutamatud, kuid üksteisest eemalekiskuvad jõud.
Igapäevased pisikesed asjad ja elu tuum ühelt poolt ning teadmine või hirm mingist katastroofilisest lõpust. Nende kahe pooluse pingeväljas kujuneb lõpuks teatud tervik.
Galerii teisel korrusel on maalikunstnikud jätnud seljataha maali kui meediumi ja mängivad valgusega installatsioonis “Lõppkaader”.

Marta Stratskase ja Kristi Kongi näitus “Heaven”
Vaal galerii, Tartu mnt 80d, Tallinn
Näitus on avatud 28. aprillini

 

Osale arutelus

  • Urve Vilk, Ragne Nukk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara