Unustatud utoopiad

Rotermanni soolalaos asuva Eesti Arhitektuurimuuseumi suures saalis on viimaseid päevi avatud prantsuse fotograafi Frédéric Chaubini näitus Nõukogude Liidu kosmosemajadest.

Mõtte kosmilised hooned fotodele jäädvustada sai Chaubin vanakraamiturul Tbilisis, kust ta leidis raamatu Gruusia NSV arhitektuurist. Lugedes kohatud ootamatutest hoonetest innustust saanuna jäädvustas mees kohe kolm sealsamas asuvat ebamaist arhitektuuriobjekti.
Edasiste ekstreemsuste otsingul on mees näitusel väljas oleva maakaardi andmetel reisinud läbi pea kogu endise Nõukogude Liidu.

Silma torkavad näiteks venitatud suusahüppetorniga sarnanev Minski Polütehnilise Instituudi arhitektuuriteaduskonna hullumeelne hoone Valgevenes ja maandunud kosmoselaeva moodi Druþba sanatoorium Jaltas.
Ehmatavalt mõjub ka Bash-Aparani lahingu monument Armeenias. See sarnaneb oma olemuselt “Sõrmuste isanda” fantaasiamaailmast tuttava Sauroni tumeda torniga, mis asub pimedusega löödud Mordoris.

Tondilossid väärivad säilitamist. Rõhku on soolalaos asuval näitusel pandud ka kohalikele objektidele. Chaubin on teiste seas pildistanud nii Lapini villasid Laagris, Rapla KEKi ufohoonet, rahvusraamatukogu ja linnahalli kui ka suusakeskust Tehvandil.
Chaubini kvaliteetseid fotosid imetledes tuleb tunnistada, et seni koledaks peetud ja igal võimalusel kopaga vastamisi saadetud nõukogude arhitektuuri veidrusi tuleb säilitada. See, mis järjekordse ehitusbuumi kõrghetkel näib väärtusetu, võib paar aastat hiljem tunduda väärt säilitamist. On huvitav spekuleerida, kas võimalusel oleks Chaubin pildistanud ka lammutatud Sakala keskuse hoonet.

“Nõukogude kosmosemajad. Fotograaf Frédéric Chaubin”
7/10
Eesti Arhitektuurimuuseum, Ahtri 2, Tallinn
Avatud 6. maini.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kaarel Kaja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

BVT PARTNERS otsib BÜROOJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

28. juuni 2018

Uudised

Teabevara