Eesti firmad maksavad arved keskmisest paremini

Eesti ettevõtted hilinevad sel aastal maksete hilinemisega päeva võrra vähem kui aasta tagasi.

„Maksekäitumine ei ole Eestis viimase kolme aasta jooksul olulises osas muutunud. Väikest paranemismärki võib näha selles, et lootusetute võlgnevuste osakaal kahanes Eestis aastaga 3,3%lt 3%le,“ selgitas Intrum Justitia juhataja Ivar Tammemäe. „Üle 90 päeva on meil aga sarnaselt 2010. ja 2011. aastale võlas 13% kõikidest väljastatud arvetest.“

Eesti ettevõtted hilinevad täna arvete maksmisega keskmiselt 15 päeva, päeva võrra vähem kui eelnevatel aastatel. Päeva võrra on lühenenud ka arvete tasumisega viivitamine tarbijate poolt – kaheksalt päevalt seitsmele päevale. Eesti avaliku sektori asutused viivitasid 2010. ja 2011. aastal arvete maksmisega kesmiselt üheksa päeva, 2012. aastal päeva võrra kauem.

Arvete maksmisega viivitati Euroopa ettevõtete poolt käesoleva aasta alguses keskmiselt 20 päeva, seega on Eesti ettevõtete maksekultuur Euroopa keskmisest parem. Erinevates Euroopa piirkondades on maksekultuur aga erinev - Vahemeremaades kulub arve väljastamisest alates keskmiselt 91 päeva võrreldes 33 päevaga Põhja-Euroopas.

Euroopa ettevõtete, avaliku sektori asutuste ja tarbijate võrdluses on kõige korrektsemad maksjad läbi aastate olnud eraisikud ning seda ka Eestis. Avaliku sektori asutustelt tuleb Euroopas alates arve väljastamisest oodata raha erinevalt Eesti 25st päevast 65 päeva. Euroopa tarbijad suudavad oma arved tasuda keskmiselt 38 päevaga, Eestis poole lühema aja ehk 17 päevaga.

Soomes, Rootsis ja Taanis on jäänud maksetega hilinemise perioodid nii ettevõtete, eraisikute kui avaliku sektori asutuste puhul möödunud aastaga võrreldes samaks, Saksamaal tasuvad ettevõtted arved kahe päeva võrra varem kui 2011.aastal, Lätis aga viivitavad eraisikud maksmisega 8 päeva kauem kui aastal 2011.

Maksetega hilinemise peamisteks tagajärgedeks pidas 52% Intrum Justitia küsitlusele vastanutest sissetulekute vähenemist ning 57% likviidsusraskusi. 94% küsitletutest üle Euroopa on seisukohal, et ettevõtete likviidsusprobleemid lähiaastal ei vähene.

Ebatõenäoliselt laekuvate arvete osakaal Euroopas kasvas: 2,7%lt 2,8%le. Kuivõrd Intrum Justitia käesoleva aasta uuringusse oli kaasatud kolm uut riiki – Bulgaaria, Rumeenia ja Sloveenia, siis nende riikide andmeid arvestades on  üleeuroopaline lootusetute võlgnevuste osakaal sarnane Eesti keskmisele: 3%.

Suurim hulk väljastatud arvetest jääb lõplikult tasumata Kreekas (5,9%), lootusetute võlgnevuste osakaal on viimase aasta jooksul nimetamisväärselt kasvanud ka Bulgaarias, Rumeenias, Portugalis, Ungaris ja Poolas. Samas on Saksamaal lootusetute võlgnevuste osakaal väikseim alates 2008. aastast ning ka kõikides Põhjamaades on kõnealune osakaal kahanenud. Soome ebatõenäoliselt laekuvate arvete osakaal 1,6% on madalaim tase kogu Euroopas.

Kuigi ilma järjepideva pikaajalise krediidikorralduseta võivad kahjud ettevõtete jaoks olla ebamõistlikult suured, ootab Intrum Justitia uuringu kohaselt ligikaudu 64% Eesti ettevõtetest keskmiselt 111 päeva ehk ligi neli kuud enne kui laekumata nõude krediidikorraldusettevõttele üle annab.

Osale arutelus

 • Sekretar .ee, Rivo Sarapik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara