Supervitamiin

Vitamiin D on hädavajalik eelkõige meie luustikule, kuid lisaks aitab see vältida erinevaid haigusi nagu näiteks reumat, diabeeti, südame-veresoonkonna haigusi ja depressiooni rääkimata immuunsussüsteemi tugevdamisest, kirjutas Kaaluabi.ee.

D-vitamiini kogus organismis sõltub toitumisest ja päikesevalgusest, kuid ettevaatlik tasuks olla toidulisanditega ja tarbida neid normi piires.

D-vitamiin lahustub rasvas ning on meie kehale kõige kasulikum ühendites D2 ja D3. Esimest leidub seentes, näiteks kukeseentes; teist aga peamiselt rasvases kalas nagu lõhe ja makrell, kuid ka munas ja maksas. Keha suudab ka ise D-vitamiini toota ja talletada, kas toitudes või päikese käes viibides, kuid sellest olenemata on uuringud näidanud, et vaid 1/3 eurooplastest leidub organismis piisavas koguses D-vitamiini.

Päevas on täiskasvanutel ja lastel soovitav tarbida 7,5 mikrogrammi D-vitamiini, alla 2-aastastel lastel, rasedatel ja imetavatel emadel aga 10 mikrogrammi. Selleks, et saada toidust kätte soovitav kogus ehk 7,5-10 mikrogrammi D-vitamiini, peaks sööma ära kas 50-60 grammi praetud lõhet või 10-14 muna.

Kui soovid vajaliku koguse saada päikeselt, peaksid viibima keskpäeval päikesevalguses vähemalt 6-8 minutit, kuid soovitavalt 15-30 minutit ning seda 2-3 korda nädalas.

D-vitamiini peaksid lisaks võtma lapsed ja vanemad inimesed. Kuni 2-eluaastani peaksid kõik lapsed tarbima D-vitamiini tilkasid, sest D-vitamiini vaegus võib põhjustada rahhiiti. Vanuse suurenedes väheneb keha suutlikkus päikesevalgusest D-vitamiini toota, kuid paljud inimesed viibivad vanemas eas palju vähem päikese käes kui noorena.

Lisaks peaks D-vitamiini kasutama tumedanahalised ning rasedad ja imetavad emad. Paljud tumedanahalised peaksid viibima päikesevalguses kauem, et nende nahk hakkaks tootma D-vitamiini.

Rasedad ning imetavad emad vajavad täiendavalt D-vitamiini, et luustik oleks tugev. Lootele võib ema D-vitamiini puudus tähendada emaüsas viibitud aja lühenemist, madalamat sünnikaalu, mõjutades ka lapse luustiku tulevast arengut.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara