Supervitamiin

Vitamiin D on hädavajalik eelkõige meie luustikule, kuid lisaks aitab see vältida erinevaid haigusi nagu näiteks reumat, diabeeti, südame-veresoonkonna haigusi ja depressiooni rääkimata immuunsussüsteemi tugevdamisest, kirjutas Kaaluabi.ee.

D-vitamiini kogus organismis sõltub toitumisest ja päikesevalgusest, kuid ettevaatlik tasuks olla toidulisanditega ja tarbida neid normi piires.

D-vitamiin lahustub rasvas ning on meie kehale kõige kasulikum ühendites D2 ja D3. Esimest leidub seentes, näiteks kukeseentes; teist aga peamiselt rasvases kalas nagu lõhe ja makrell, kuid ka munas ja maksas. Keha suudab ka ise D-vitamiini toota ja talletada, kas toitudes või päikese käes viibides, kuid sellest olenemata on uuringud näidanud, et vaid 1/3 eurooplastest leidub organismis piisavas koguses D-vitamiini.

Päevas on täiskasvanutel ja lastel soovitav tarbida 7,5 mikrogrammi D-vitamiini, alla 2-aastastel lastel, rasedatel ja imetavatel emadel aga 10 mikrogrammi. Selleks, et saada toidust kätte soovitav kogus ehk 7,5-10 mikrogrammi D-vitamiini, peaks sööma ära kas 50-60 grammi praetud lõhet või 10-14 muna.

Kui soovid vajaliku koguse saada päikeselt, peaksid viibima keskpäeval päikesevalguses vähemalt 6-8 minutit, kuid soovitavalt 15-30 minutit ning seda 2-3 korda nädalas.

D-vitamiini peaksid lisaks võtma lapsed ja vanemad inimesed. Kuni 2-eluaastani peaksid kõik lapsed tarbima D-vitamiini tilkasid, sest D-vitamiini vaegus võib põhjustada rahhiiti. Vanuse suurenedes väheneb keha suutlikkus päikesevalgusest D-vitamiini toota, kuid paljud inimesed viibivad vanemas eas palju vähem päikese käes kui noorena.

Lisaks peaks D-vitamiini kasutama tumedanahalised ning rasedad ja imetavad emad. Paljud tumedanahalised peaksid viibima päikesevalguses kauem, et nende nahk hakkaks tootma D-vitamiini.

Rasedad ning imetavad emad vajavad täiendavalt D-vitamiini, et luustik oleks tugev. Lootele võib ema D-vitamiini puudus tähendada emaüsas viibitud aja lühenemist, madalamat sünnikaalu, mõjutades ka lapse luustiku tulevast arengut.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara