Supervitamiin

Vitamiin D on hädavajalik eelkõige meie luustikule, kuid lisaks aitab see vältida erinevaid haigusi nagu näiteks reumat, diabeeti, südame-veresoonkonna haigusi ja depressiooni rääkimata immuunsussüsteemi tugevdamisest, kirjutas Kaaluabi.ee.

D-vitamiini kogus organismis sõltub toitumisest ja päikesevalgusest, kuid ettevaatlik tasuks olla toidulisanditega ja tarbida neid normi piires.

D-vitamiin lahustub rasvas ning on meie kehale kõige kasulikum ühendites D2 ja D3. Esimest leidub seentes, näiteks kukeseentes; teist aga peamiselt rasvases kalas nagu lõhe ja makrell, kuid ka munas ja maksas. Keha suudab ka ise D-vitamiini toota ja talletada, kas toitudes või päikese käes viibides, kuid sellest olenemata on uuringud näidanud, et vaid 1/3 eurooplastest leidub organismis piisavas koguses D-vitamiini.

Päevas on täiskasvanutel ja lastel soovitav tarbida 7,5 mikrogrammi D-vitamiini, alla 2-aastastel lastel, rasedatel ja imetavatel emadel aga 10 mikrogrammi. Selleks, et saada toidust kätte soovitav kogus ehk 7,5-10 mikrogrammi D-vitamiini, peaks sööma ära kas 50-60 grammi praetud lõhet või 10-14 muna.

Kui soovid vajaliku koguse saada päikeselt, peaksid viibima keskpäeval päikesevalguses vähemalt 6-8 minutit, kuid soovitavalt 15-30 minutit ning seda 2-3 korda nädalas.

D-vitamiini peaksid lisaks võtma lapsed ja vanemad inimesed. Kuni 2-eluaastani peaksid kõik lapsed tarbima D-vitamiini tilkasid, sest D-vitamiini vaegus võib põhjustada rahhiiti. Vanuse suurenedes väheneb keha suutlikkus päikesevalgusest D-vitamiini toota, kuid paljud inimesed viibivad vanemas eas palju vähem päikese käes kui noorena.

Lisaks peaks D-vitamiini kasutama tumedanahalised ning rasedad ja imetavad emad. Paljud tumedanahalised peaksid viibima päikesevalguses kauem, et nende nahk hakkaks tootma D-vitamiini.

Rasedad ning imetavad emad vajavad täiendavalt D-vitamiini, et luustik oleks tugev. Lootele võib ema D-vitamiini puudus tähendada emaüsas viibitud aja lühenemist, madalamat sünnikaalu, mõjutades ka lapse luustiku tulevast arengut.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine