Haiguste ravi paksu metsa rüpes

“Hullumaja suvepäevadele” koguneb hulk patsiente, kes justkui polekski haiged, kuid kes sellegipoolest vajavad ravi. Tegemist on Rakvere Teatri suvelavastusega, mis viib publiku Lääne-Virumaa metsa, kus asub Kaarel Karmi metsatalu.

Lavastaja Urmas Vadi sõnul on lavastuse toimumispaik “Hullumaja suvepäevade” puhul märksa olulisem kui mõne teise lavastuse puhul. “Keset ühte metsa on Kaarel Karmi talukoht ja üks küün, milles me oma lugu teeme. Usun, et see lavastus seostub looduskeskkonnaga, kuhu see planeeritud on, hästi. See on koht, kus on käinud hulk loomeinimesi. Samuti on oluline metsast peale tungiv loodusstiihia,” rääkis Vadi.
Et teatriplatsile jõuda, peab publik ette võtma väikese jalgsimatka läbi metsa. Vadi võrdleb seda tähendusliku retkega inimhinge tundmatusse sisemusse, sest inimpsüühika kummaliste avaldumisvormidega lavastuse käigus just tegelema hakataksegi.

Tervete ravitsemine. “Hullumaja suvepäevade” peategelane on psühhiaater Johannes, kes on sidemed tsivilisatsiooni ja argieluga järsult läbi lõiganud, et alustada paksu metsa rüpes asuvas mahajäetud majas oma erapraksisega. Johannese patsientideks saavad tema sõbrad ja tuttavad, loomeinimesed, kes esmapilgul mingit ravi ei näi vajavat.
Nii nagu Johanneski, kes vaatamata oletustele, mis tal viga võiks olla, on terve, on terved ka tema värsked patsiendid – niivõrd kuivõrd võib üldistavalt terveks nimetada üht keskmist inimest kõigi oma veidruste ja eripäradega. Ometi vajavad nad ravi, kuigi mitte klassikalises mõttes.

Elamus iga ilmaga. Tegu on intiimse suvelavastusega, mille publikuala mahutab vaid 110 inimest etenduse kohta. See tähendab, et näitlejad on publikule väga lähedal ning saadav elamus seega vahetu. “See pole suveteater selles tähenduses, et kusagil kaugel laval peavad näitlejad meeletult vehkima, mikrofonid küljes,” ütles Vadi.
Kuna suveilmad on heitlikud, tuleb publikul arvestada vaatamise juurde kuuluvate sääskede ja pilvisematel päevadel ka vihmasabinaga. Ära lavastused selliste pisiasjade pärast siiski ei jää. “Kui sajab, siis sajab, vihma vastu ei saa. Vihm on selline asi, mis sajab nii andekate inimeste kui ka teistsuguste inimeste peale,” rääkis Vadi muretult. “Eestimaa suvi on hurmav,” lisas ta.

“Hullumaja suvepäevad Vaino Vahingu ainetel”
Lavastaja: Urmas Vadi
Osatäitjad: Margus Grosnõi, Natali Lohk, Tiina Mälberg, Peeter Rästas, Üllar Saaremäe jt
Esietendus: 8. juuni kl 20 Lääne-Virumaal Karula külas Kaarel Karmi metsatalus
Pilet: 18 eurot
www.rakvereteater.ee

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine