7. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis põhjust kohvi armastamiseks

Kohvi on puhas tervisejook - me muutume seda juues erksamaks, saledamaks, rõõmsamaks ning tõsistesse haigustesse haigestumise tõenäosus väheneb. Kaaluabi.ee vahendab teadlaste poolt välja toodud viit põhjust, miks minna ja võtta tass kohvi.

1. Vähendab diabeedi riski

Kohvi ergutab ning kiirendab ainevahetust, kuid võib kaitsta ka 2. tüübi diabeeti haigestumise eest. Rootsi farmakoloogiaprofessor Bertil Fredholm on uurinud kohvi mõju meie tervisele juba 40 aastat. Kohvi juues vabanem insuliin, vähendades nõnda 2. tüübi diabeeti haigestumise ohtu kohvijoojate seas.

2. Südame tervis paraneb

Tunnustatud ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition  avaldatud uurimuses selgus, et naised võivad vähendada oma südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski juues päevas 1-3 tassi kohvi. Uuringus osales 27 000 naist vanuses 55 ja 69 aastat, keda jälgiti 15 aasta jooksul. Kõige suurem suremus oli naiste hulgas, kes kohvi üldse ei joonud.

3. Muudab sind rõõmsaks

Harvardi ülikooli teadlased jälgisid 10 aasta jooksul 51 000 naise kohvitarbimist. Neil naistel, kes jõid kõige rohkem kohvi, s.o vähemalt neli tassi päevas, oli 20 protsenti väiksem tõenäosus depressiooni küüsi langeda. Selle põhjuseks peetakse kofeiini, mis mõjub kui õnnetablett, sest sama mõju ei täheldatud naiste juures, kes jõid kofeiinivaba kohvi.

4. Nahk muutub siledaks ja pehmeks

Kofeiin kaitseb tselluliidi tekkimise eest ning tal on nahka pinguldav mõju. Sega kodus oma kohvipaks kokku oliiviõliga ning koori saadud seguga nahka - nahk muutub siledaks ja pehmeks.

5. Kaitseb vähi ja Parkinsoni eest

Rootsi professor Bertil Fredholm leiab, et kohvi vähendab Parkinsoni tõppe haigestumise riski, kuid kaitseb ka erinevate kasvajate eest nagu nahavähk ning eesnäärmevähk. Juues kohvi, blokeerib meie keha adenosiini, mis vähendab vanadusest põhjustatud dopamiini kadu ning suurendab keha vastupanu kasvajatele.

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700