8. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 õhtut kitarriga

Tallinna kitarrifestivali tänavune kava on lõunamaiselt kuumavereline. Seitsmel suveõhtul kõlab muusikat Brasiilia džässist flamenko ja tangoni, sekka ka põhjamaist kitarrimuusikat.

Seitsmendat korda toimuva festivali kava on tänavu rikkam kui kunagi varem. “Festival pakub kitarrimuusikat kogu oma stiilirohkuses. Kitarrimuusika ammendamatutest võimalustest saame sel aastal kuulata flamenkot ja fingerstyle’i, Brasiilia džässi ja karnevalimuusikat, head kitarriklassikat, tangot, Mehhiko ja Kuuba rütme ning kindlasti ka põhjamaist kitarrimuusikat,” sõnas korraldaja Tiit Peterson. Ta lisas, et seekordne festival on tavapärasest pikem, pakkudes kontserte koguni terve nädala vältel.

Kohal maailma tipud. Festivali peaesinejad on erinevate kitarristiilide maailma tipud: Don Ross esindab fingerstyle’i, Yamandu Costa Brasiilia kitarrimuusika ning Oscar Herrero flamenko kõrgeimat taset.

Festivali avakontserdil Kumu auditooriumis esineb kitarrilegend Don Ross Kanadast. Laulja ja helilooja Ross on seni ainus kahekordne USA fingerstyle’i kitarrikonkursi võitja. Ühtlasi on ta paljude kriitikute ja muusikasõprade arvates üks paremaid akustilise kitarri mängijaid kogu maailmas.

Festivali suurim üllataja on Yamandu Costa – erakordsete võimetega kitarrivirtuoos, helilooja ja improvisaator Brasiiliast. Costat peetakse Brasiilia muusika üheks suuremaks geeniuseks läbi aegade.

Kuum flamenko otse Hispaaniast. “Ta on absoluutne tipp, keda on võrreldud sellise suurkujuga nagu Paco de Lucia. Viimase kuu aja jooksul on Costale plaadistuste ja loominguliste saavutuste eest antud Prantsusmaa, Kuuba ja Brasiilia prestiižseimad muusikaauhinnad,” täpsustas Peterson.

Viimaste kümnendite teerajaja flamenkos, Hispaania flamenkokitarrist Oscar Herrero annab aga koos laulja Natalia Melladoga kontserdi, kus publikul avaneb võimalus osa saada flamenkomuusika ajaloost kogu selle värvikirevuses.

“Suurtes muusikakeskustes esinev ja hiljuti Carnegie Halli debüüdi teinud Mehhiko kitarristi Cecilio Perera kontsertidest räägitakse ainult ülivõrdes. Cecilio on ka paljude prestiižsete kitarrikonkursside võitja. Tallinnas saab tema esituses kuulata Lõuna-Ameerika 20. sajandi suurkujude kitarrimuusikat,” rääkis Peterson veel ühest säravast tähest, keda festivalil tänavu näha ja kuulda saab.

Kitarrimuusikat Eesti kullavaramust. Loomulikult ei puudu festivalilt Eesti artistid ja Eesti muusika. Ühes Neeme Punderiga astub lavale ka Tiit Peterson ise, et kanda ette Urmas Sisaski “Nüüdisaegne sodiaak” flöödile ja kitarrile. Oma ulatuselt kuulub teos, mis on täis ilusaid meloodiaid ja fantaasiarikkaid leide kummalegi instrumendile, kindlasti selle sajandi suuremate Eesti muusikateoste hulka.

“Seda superilusat muusikat, mis on kõikjal Eestis saanud publiku sooja vastuvõtu osaliseks, avaneb nüüd võimalus kuulata ka Tallinnas,” kutsus Peterson kõiki huvilisi kontserdile.

Traditsiooniliselt saab Eesti noori talente, ansambleid ja kitarriorkestreid kolmel päeval näha mängimas lauluväljaku klaassaalis. Festivali lõppkontserdi sisustavad kitarrivirtuoos Daniel Marques ja löökpillimängija Tiago Loei Brasiilia karnevalimuusikaga.

Tallinna VII

kitarrifestival

10.–16. juunil Tallinnas

www.kitarrifestival.ee

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700