8. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haapsalu pakub nädalavahetusel keelekastet ja kõrvapaitust

Haapsalu on sel nädalavahetusel tõeline festivalipealinn. Peale Haapsalu suvemuusikasarja saab täna alguse Itaalia veinide pidu.

Kolmandat aastat toimuv Haap­salu suvemuusikakontsertide sari pakub juunist augustini kuulamiseks väga eriilmelist muusikat erinevatest žanritest. Haapsalu kultuurikeskuse direktori Gülnar Murumäe sõnul peaks jaguma huvipakkuvat igale maitsele.

Muusikalisi etteasteid erinevatest žanritest. Otsa teeb täna lahti tšellokvartett C-Jam, kel sel korral on erilise tähelepanu all Itaalia muusika nii klassikalises, džäss- kui ka rokkmuusika võtmes.

Juunikuu kontserdid pakuvad veel Gregoriuse laule, Vene vaimulikku koorimuusikat ning teoseid klassikalise muusika suurmeistritelt Händelilt, Schubertilt, Mendelssohnilt, Tšaikovskilt ja paljudelt teistelt. Juuli alguses ei puudu kavast ka operett ning 11. augustil toimuvalt kontserdilt “Born to Be Free”, kus esinevad Tõnu Naissoo, Marko Naissoo, Marilin Kongo ja Ain Vart, 1960.–1970. aastate rokiklassika.

Ühtlasi on festival Murumäe sõnul Haapsalu kuursaalist ­uutesse esinemispaikadesse laienenud.

“Kui eelmisel aastal tegime kontserte peamiselt kuursaalis ja toomkirikus, siis tänavu on lisandunud promenaadi ümbrus. Kontserte toimub näiteks Maria-Magdaleena õigeusu kirikus, mis on miljööna huvitav ja uudne, samuti hiljuti restaureeritud Jaani kirikus,” selgitas Murumägi.

Keelekastet ja kõrvapaitust Itaaliast. Mõnusa muusika kõrval pakub Haapsalu sel nädalavahetusel võimalust saada osa Itaalia veinide festivalist, mis toimub juba teist korda.

“Veinipeo keskmes on Itaalia veinid ja kultuur. C-Jamgi teeb kummarduse just Itaalia muusikale, samuti oleme palunud teistel veinipeo esinejatel Itaalia temaatikat puudutada,” selgitas Murumägi.

Haapsalu kultuurikeskuse direktor ei välista, et kunagi võib festival laieneda teiste maade veinideni, aga siiani on see Itaalia veinide päralt olnud seetõttu, et Haapsalu üks sõpruspiirkondi on Greve in Chianti, mis asub umbes 40 kilomeetrit Firenzest lõuna pool Toscana maakonna südames ja on elanike arvu poolest võrreldav Haap­saluga.

Veinifestivali kavast leiab poodides, kohvikutes ja galeriides toimuvaid veiniraamatute esitlusi, Itaalia veinide degustatsioone, kontserte ning töötubasid.

Täna õhtul tutvustab Nurme bistroo rändurite klubis Itaalia kultuuri ja luulet Maarja Kangro, Haapsalu kultuurikeskuses esitab aga näitlejatest koosnev Trio Visione Vahemere-hõngulist muusikat. Mõlemas kohas toimub veinide degusteerimine.

Samuti on kavas joogikultuuri töötuba, mis toimub kunstikooli galeriis. Muu hulgas valitakse parim Itaalia punane ja valge vein, parim Chianti Classico ning Prosecco.

Et väikestes kohvikutes toimuvatele degusteerimistele kindlasti koht saada, soovitab Murumärgi end eelnevalt registreerida.

Haapsalu suvemuusikasari 08.06–11.08 Haapsalu erinevais paigus

Itaalia veinide pidu

08.–10.06 Haapsalu erinevais paigus

www.kultuurimaja.ee

Autor: Urve Vilk, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700