15. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meeskooride paremik kohtub Tartus

Tänasest pühapäevani kestavad Tartus Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevad, mille kontserte jagub ka teistesse Eesti linnadesse.

Ligi poolteist sajandit tagasi kutsus Johann Voldemar Jannsen Eestimaa laulu- ja pillimehi Tartusse esimesele ühisele laulupeole. Traditsioon jätkub, sest tänasest pühapäevani astuvad Eesti Meestelaulu Seltsi (EMLS) ja Põhjamaade Lauljate Liidu koostöös Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevadel ülikoolilinnas lisaks kodumaistele lauljatele ja kooridele lavale ka koorid Soomest, Rootsist, Norrast, Lätist, Leedust, Fääri saartelt, Taanist ja Islandilt. Kokku 4500 mees- ja poistekooride lauljat 89 meeskoorist, kuuest noorte meeskoorist ja 50 poistekoorist.

Ürituse geograafiline kese on küll Tartu, ent 15 prii sissepääsuga välismeeskooride kontserti toimub ka teistes Eesti paikades. Näiteks saab täna kell 18 nautida Otepää kirikus Soome koori Kotkan Laulumiehet ja EMLSi Tartu meeskoori kontserti, Alatskivi lossis aga kell 19.30 Coro Finlandia (Soome) ja Avinurme meeskoori ülesastumist. Head koorilaulu jagub veel Jõgeva kultuurikeskusesse, Kanepi seltsimajja, Reola rahvamajja, Elva Gümnaasiumisse, Viljandi Pauluse kirikusse ja mujale.

Seitsme riigi koorid ühendavad lauluhääle. Lisaks prii sissepääsuga kontsertidele on kavas ka neli suuremat kontserti, mille nautimiseks tuleb pääse lunastada. Neist olulisim, festivali peakontsert, mis järgneb rongkäigule, toimub homme, 16. juunil kell 18 Tartus Tähtvere lauluväljakul, kus astub üles Rootsi, Soome, Norra, Eesti, Läti, Leedu ja Fääri saarte mees- ja poistekooridest koosnev ühendkoor.

Ettevõtmise eestvedaja, Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse esimehe Arvi Karotame sõnul alustab ühendkoor laulu “Koit” ühislaulmisega, millele järgnevad Norra, Rootsi, Soome, Eesti ja Läti  rahvusplokid. “Nad laulavad oma maa kõige tuntumaid meeskoori laule, mille on iga riigi kunstiline juht valinud,” selgitas ta. “Eesti kooride ja ühendkooride kava loojaks on meestelaulu päevade kunstiline juht Jüri Rent, kes on repertuaari valinud nii vana head klassikat kui ka uudisteoseid,” rääkis Karotam. Eesti kooride esituses saab kuulda näiteks Valgre “Helmit”, Miina Härma “Meeste laulu” jpm.

Rahvusplokkide osale järgneb taas ühislaulmine, kus kõlavad 3000 mehe esituses näiteks orjade koor Verdi ooperist “Nabucco”, Sibeliuse “Finlandia”, Ernesaksa “Hakkame mehed minema” ja Griegi “Uus isamaa”. “Nii teeb iga maa teisele osavõtjamaale kummarduse sellega, et me laulame nende laule originaalkeeles,” lisas Karotam.

Maailma parimad ühel laval. Lisaks toimuvad kahel päeval kolme suure meeskoori ühised ülesastumised. Täna ja pühapäeval saab ühisel laval näha koore Orphei Drängar, Ylioppilaskunnan Laulajat ja Eesti Rahvusmeeskoori.

“See on võrreldav kolme tenori kontserdiga, sest ühel laval on kolm parimatest parimad meeskoori. Need on koorid, mis tavaliselt sellistel festivali tüüpi üritustel ei käi. Nemad laulavad Londoni sümfoonikute ja Berliini filharmoonikutega suurvorme ja teevad maailmaturneesid Jaapanist Ameerikani välja,” tõdes ta ja oli rõõmus, et seekord on nad teinud Tartusse jõudmiseks erandi.

Idee selline suur, kolm aastat ette valmistatud festival ette võtta tuli Karotame sõnul soovist pakkuda Põhjamaadele, kus erinevalt Eestist, Lätist ja Leedust ei ole laulupeotraditsiooni, võimalust sellest osa saada.

“Põhjamaalased käivad ja naudivad meie laulupidusid, aga nüüd me saame võimaluse oma pikaajalist traditsiooni neile tutvustada, tuua nad meie keskele, et koos laulda. On kahtlemata hoopis teine tunne laulda 3000 mehega laval “Nabuccot” kui 30 mehega Griegi “Uut isamaad”. Laulupeo võimsuse tunnet peaks selle ürituse käigus kõik külaliskooride liikmed tunda saama. Niisamuti aimu rongkäigu traditsioonist, mida Põhjamaades ei ole,” oli Karotam õnnelik.

“Teiseks on see võimalus tutvustada meie poistekooride laulu. Eesti on riik, kus on maailmas kõige enam poistekoore,” sõnas Karotam uhkusega.

Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevad

15.–17.06 Tartus ja teistes Eesti paikades

Peakontsert 16.06 kl 18 Tähtvere lauluväljakul

www.tartu2012.eu

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700