Autor: Rivo Sarapik • 26. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas korraldada tööd magusaimal puhkuste ajal

Võtmetöötajad ei saa stepslit seinast välja tõmmata ka kõige magusamal puhkuste perioodil - ikka tuleb töökirjadel pilk peal hoida.

ASi If P&C Insurance ASi personalijuhi Kristi Reinapi sõnul võib olla tööstuses raske puhkusi suvel välja anda, aga nende ettevõttes see probleemiks pole. "Ainuke valdkond, kus võib suvel puhkamise võimalus olla väiksem, on müük, kus peab üksteist letis asendama. Aga ka letitöötajad saavad suvel vähemalt kaks nädalat puhata," rääkis Reinap Äripäeva ajakirjale Juhtimine.

Tugitöötajate puhul pole aga tema sõnul mingit probleemi. "Nemad saavad kogu puhkuse suvel välja võtta. Kuna Põhjamaades toimub massiline suvel puhkamine, ära ollakse jaanipäevast kuni augustuni ja seal on sageli ka puhkused inimestel pikemad kui meil, siis ka meie peamiseks tööperioodiks on aeg  sügise algusest kuni kevadeni. Projektide puhul, kus tehakse palju koostööd, arvestatakse sellega. Ja kuna puhkusegraafikud tehakse juba esimeses kvartalis, ei kaasne puhkusteaja lähenemisega ettevõttele mingeid lisapingeid. Vastavalt vajadusele on vahel juurde palgatud ka praktrikante või muud lisatööjõudu.

Et eestlane puhata ei oskaks ning ka puhkuse ajal postkasti töökirju piiluks, Reinap ei kinnita. "Eks see oleneb inimese positsioonist ka. Võtmeisikute puhul ehk tõesti jälgitakse ka puhkuse ajal tööasju, et mõni oluline asi tegemata ei jääks. Aga targad inimesed oskavad ka puhata," usub ta.

ASi Eesti Post personalijuhi Merike Jaamuli sõnul sõltub see, kui kvaliteetselt inimene puhkust kasutada oskab ning kas puhkuse ajal kiputakse ka töpostkasti piiluma või mitte, töötaja positsioonist ja ka inimesest endast. "Kindlasti on ka erandeid, aga üldjuhul meie ettevõte puhkuse ajal töö tegemist õigeks ei pea. Tööprotsesside paremaks juhtimiseks või korraldamiseks puhkavad administratsiooni töötajad juulikuus kollektiivselt kaks nädalat," selgutas ta.

7 sammu puhkuseni

1. Korralda asendamine

Vii oma asendajad aegsasti enne puhkust asjadega kurssi ning valmista vajadusel ette juhendid. Lepi asendajatega kokku ka nende vastutuse ja otsustuspädevuse piirid. Kui head juhtnöörid olemas, puudub asendajatel vajadus sind puhkuse ajal segada.

2. Pane tegemist vajavad asjad kirja

Koosta nimekiri kõigist tegevustest, mis tuleb enne puhkust ära teha.

3. Määra prioriteedid

Võta nimekiri ette ja otsusta, mis peab saama enne puhkust kindlasti tehtud ning mis võib jääda ka tegemata. Võimalusel ja vajadusel delegeeri nii palju kui saab.

4. Planeeri aeg

Vajadusel lisa tegevustele kuupäevad ja otsusta, kui kaugel mingi päeva õhtuks oled.

5. Tegutse

Iga päev nii pea kui võimalik keskendu puhkuseks valmistumise nimekirja tegevustele. Kui vähegi võimalik, lõika neid praeguseid töösabasid enne teisi ülesandeid.

6. Valmistu tööelust irdumiseks

Viimasel päeval enne puhkust seadista Out-of-office’i teade. Pane sellesse kirja, millal naased puhkuselt ning kes sind mingil puhul asendab. Vajadusel ja kokkuleppel suuna oma kirjad Outlooki või muu meilitarkvara reegleid kasutades asendajale edasi.

Vajadusel suuna oma mobiil asendajale või assistendile ning võta kasutusele kõnekaart või mõni teine number, mida teavad ainult lähedased inimesed. Kui ikka väga-väga vaja, et oleksid puhkuse ajal kättesaadav, teata see number ühele oma kõige lähemale kaastöötajale, aga palu tal seda võimalusel mitte levitada.

7. Arvesta puhkusepohmelliga

Arvesta sellega, et puhkuselt naastes kehtib reegel: iga äraoldud päev võtab umbes tunni nö järgitõmbamist.

Allikas: Kristjan Otsmann, Selge Pilt, aja- ja projektijuhtimise koolitaja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700