27. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas ettevõte suvel töös hoida?

Suvi on puhkuste periood ning mitmetes ettevõtetes võib olla probleeme sellega, et pärast jaanipäeva hakkavad töötajate read ootamatult kiirest hõrenema. Kuidas seda olukorda vältida ning vajadusel töötajatele asendusi leida?

Puhkusegraafik on kõige alus

Hea juht alustab ettevõtte suveperioodi planeerimist juba talvel. Nimelt peab tööandja koostama puhkuste ajakava ning tegema selle töötajatele teatavaks hiljemalt märtsi lõpuks. Kui ajakava on koostamata jäänud, näeb töölepingu seadus ette, et töötaja võib puhkust kasutada sellest 14 päeva ette teatades. See tähendab, et tööandja hooletuse korral on töötajal vabad käed enda puhkuseaja valimiseks ning tööandjal ei ole võimalusi teda takistada.

On töötajaid, kellel on eelisõigus puhkust saada – näiteks kuni 10-aastaste koolilaste vanematel on õigus puhata koolivaheaegadel ning alla 7-aastaste laste vanematel mis tahes talle sobival ajal (milleks praktikas on reeglina samuti suveperiood). Ülejäänud puhkuste ajakava koostamisel on tööandjal vaba otsustusõigus – ühest küljest peab arvestama küll töötajate soove, kuid teisest küljest ka ettevõtte huvisid. Seega ei ole tööandjal kohustust lubada kõiki töötajaid puhkusele neile kõige enam meeldival ajal ning hea planeerimisoskus peaks tagama, et juuli keskpaigas kõik inimesed tööl istumise asemel rannas ei lesiks.

Tähtajaline tööleping

Kui siiski tundub, et ettevõte kipub suveperioodil töötajatest tühjaks voolama, on mitmeid võimalusi täita tühjad kohad ajutiste töötajatega.

Esiteks võib võtta tööle tähtajalise töölepinguga töötajad. Tähtajalise töölepingu aluseks võib olla töömahu ajutine suurenemine, hooajatöö või ajutiselt äraoleva töötaja asendamine.

Lepingu sõlmimisel võib osutuda riskiks, et kui puudub tähtajalise lepingu sõlmimise alus, loetakse leping algusest peale tähtajatuks. Teiste töötajate asendamine puhkusteperioodil, sealjuures korduvalt, on siiski reeglina põhjus, mis tähtajalise lepingu sõlmimist õigustab.

Renditöö

Tööandjal on ajutiste töötajate leidmiseks võimalik kasutada ka rendiagentuuride abi ning värvata ettevõttesse suveperioodiks renditöötajaid. Renditöö on kolmepoolne töösuhe, milles osalevad tööjõudu värvata sooviv ettevõtja (kasutaja), tööjõu vahendaja (rendiagentuur) ning töötaja. Tööleping on sõlmitud rendiagentuuri ning töötaja vahel, mistõttu töölepingust tulenevate kohustuste täitmise eest vastutab töötaja ees rendiagentuur. Samas peab töötajat kasutav ettevõtja täitma rendiagentuuriga sõlmitud lepingust tulenevaid kohustusi ning maksma tööjõu kasutamise võimaluse eest tasu. Kuna ka rendiagentuur soovib kasumlikult funktsioneerida, võib renditöötaja kasutamine osutuda kulukamaks lahenduseks kui ise töötaja leidmine. Teisest küljest võivad rendiagentuurid pakkuda mitmekülgset töötajate valikut ning tihtipeale isegi tippjuhte.

Teiseks rendiagentuuri eelistamise põhjuseks võiks olla see, et tööjõudu kasutava ettevõtja võimalused rendiagentuuriga kokkuleppeid sõlmida on ulatuslikumad kui töölepingu sõlmimisel tööandjale jäetud läbirääkimisvõimalus. Näiteks võib rendiagentuuriga sõlmitud lepingus ette näha, et kui kasutaja töötajaga rahul ei ole, on tal õigus töötaja tagasi saata ning renditööjõu kasutamise lepingu lõpetamine võib osutuda oluliselt lihtsamaks kui töölepingu lõpetamine. Oluline on, et renditöötajat tuleb kohelda igati võrdselt teiste töötajatega – talle tuleb võimaldada samad soodustused ja samad töötingimused.

Suvepraktikandid

Suveperioodil võiks tööandja kasutada ka võimalust võtta tööle või praktikale õpilasi. Alaealistega töölepingu sõlmimisel tuleb silmas pidada vastavaid nõudeid, eelkõige seda, et  vajalik on vanema nõusolek, nad võivad töötada ainult poole koolivaheajast ning kehtivad teistsugused tööajanõuded.

Praktikalepinguid õpilastega võib olla mitmesuguseid. Üks võimalus on, et leping sõlmitakse ettevõtja, praktikandi ning viimase kooli vahel. Tulenevad õigused ja kohustused on ettevõtja jaoks pisut sarnased renditöötaja värbamiseks sõlmitud lepinguga, samas võib koolil olla kindlaid nõudmisi. Praktikalepingu võib sõlmida ka kooli vahenduseta ning oma sisult on selline leping kas tähtajaline tööleping, käsundus- või töövõtuleping, mille alusel töötavale praktikandile tuleb maksta tasu. Praktika võib vastavalt kokkuleppele olla ka tasustamata, kuid siis ei saa praktikandilt  eeldada töökohustuste täitmist, vaid tegu peaks olema pigem võimalusega ettevõtte töövõimalusi tundma õppida. Lisaks on praktika ettevõtjale hea võimalus võimalikule tulevasele töötajale pilk peale heita!

Järelikult ei ole veel maailma lõpp, kui puhkuste kava õigeaegselt tegemata jäi. Ettevõtjal on kasutada mitmeid lahendusi selleks, et töö suvel päris seisma ei jääks ning lisaboonusena võib ajutiste töötajate kasutamine tuua vaheldust ka ettevõtte tööellu.

Autor: Urmas Volens, Kaia Kuusler, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700